ГоловнаКультура

Відкрився арт-проект "Дніпропетровська школа фотографії"

Представлено фотографії 70-80-х років

Учора, 15 травня, в Дніпропетровській галереї "Артсвіт" відкрився арт-проект "Дніпропетровська школа фотографії. Семен Просяк, Олександр Фельдман, Юрій Бродський, Марк Мілов, Станіслав Полонський". Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

У проекті кураторів Лелі Гольдштейн і Марії Хрущак представлено понад 150 фотографій учасників "Молодіжної секції" Дніпропетровської школи фотографії (ДШФ) і фотографів, які цікавилися студією та її експериментами: Олександра Фельдмана, Юрія Бродського, Марка Мілова, Станіслава Полонського (1948-2002) та наближеного до студії Семена Просяка. Головне завдання - розширити знання про українську фотографію кінця 1970-х - початку 1990-х років і повернути в актуальний український художній дискурс імена, певним чином втрачені після розпаду СРСР.

Фото: Мария Хрущак

Дніпропетровська школа фотографії - унікальне і поки що маловідоме, навіть у мистецьких колах України, явище, яке сформувалося в Дніпропетровську наприкінці 1970-х - початку 1980-х років. Воно було пов'язане із заснованим Марленом Матусом (1939-2014) фотоклубом "Дніпро" і його так званою "Молодіжною секцією". Остання з'явилася завдяки ініціативі фотографа і теоретика фотомистецтва Олександра Фельдмана і стала потужним середовищем фототворчості поза стереотипами "пролетарської" фотографії, увібравши традицію радянського неофіційного репортажу і пікторіалізму, який в в СРСР, зокрема в Україні, мав міцне коріння.

Фото: Мария Хрущак

В експозиції представлено фотографії маловідомого в Україні майстра фотографії Станіслава Полонського (1948-2002), який знімав лише близько десяти років, але за цей час його роботи були успішно показано в Литві, Франції, Іспанії, Італії, Японії; фотографії представника старшого покоління дніпропетровських фотографів Семена Просяка з тріумфальної серії "Седнів", яка мала великий успіх на виставках в Україні, Литві та Росії. Завдяки роботам Олександра Фельдмана, Марка Мілова і Юрія Бродського (продовжує займатися фотографією у Німеччині), які відкривають перед нами період неймовірного творчого злету фотографії в індустріальному місті без особливих соціально-культурних умов для появи фотографічної школи, проект галереї "Артсвіт" демонструє фотографію, яка у своїх методах і пошуках вирвалася з фотолюбительского кола в міжнародний арт-простір, поруч з Харківською фотографічною школою, або в живопису - "новою хвилею", трансавангардом.

Фото: Мария Хрущак

У рамках виставкового проекту в галереї відбудеться серія заходів:

16 травня 2015 року о 17:00 - лекція Юрія Бродського "Феномен "Дніпропетровської школи фотографії".

23 травня 2015 року о 17:00 - майстер-клас Олександра Фельдмана "Аналіз зображення. Що ми фотографуємо, коли фотографуємо".

30 травня 2015 року о 17:00 - майстер-клас Олександра Фельдмана "Сенси та значення існування мистецтва фотографії".

6 червня 2015 року о 20:00 - майстер-клас Марка Мілова з ручного друку фотографії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram