ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада дозволила депозити без дострокового повернення

Депутати підтримали банківську систему

Рада дозволила депозити без дострокового повернення
Фото: Макс Левин

Верховна Рада внесла зміну до статті 1060 Цивільного кодексу, яка визначає умови повернення депозитів, ухваливши 226 голосами у другому читанні законопроект №1195, підготовлений нардепами Павлом Різаненком та Ольгою Бєльковою.

У нинішній редакції цієї статті йдеться, що за договором банківського вкладу, незалежно від його виду, банк зобов'язаний видати вклад або його частину за першою вимогою вкладника. Якщо депозит повертається достроково, то відсотки на нього виплачують у розмірі процентів на вклад до запитання (тобто на мінімальному рівні).

За новими правилами, вклади до запитання банки муситимуть видати за першою вимогою клієнта, тоді як завчасне зняття строкових депозитів ймовірне, тільки якщо таку можливість прописано в договорі. При цьому якщо строковий депозит закінчився, він автоматично переходить у розряд вкладів до запитання. Зараз строкові вклади зазвичай продовжують на новий термін.

Проект не має зворотної чинності, тому всі наявні строкові вклади під нього не підпадають.

Закон набуде чинності наступного дня після його публікації.

Нагадаємо, банки неодноразово виступали за те, щоб їм дозволили не повертати депозити на першу вимогу населення, оскільки вони не вимагають виплати кредитів за першою вимогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram