ГоловнаСвіт

У Туреччині звільнили ініціаторів антикорупційної справи за участю найближчого оточення Ердогана

Чотирьох турецьких прокурорів і одного суддю визнали винними у "поведінці, що не гідна професії"

У Туреччині звільнили ініціаторів антикорупційної справи за участю найближчого оточення Ердогана
Эрдоган

У Туреччині своїх посад позбулися четверо прокурорів і один суддя, які ініціювали антикорупційні розслідування у 2013 році.

Про це повідомляє euronews.

Усіх п'ятьох визнали винними в "поведінці, що не гідна професії".

У грудні 2013 року вони санкціонували велику антикорупційну операцію поліції. За підозрою у махінаціях з державними тендерами, в перевищенні посадових повноважень і хабарництві було заарештовано десятки людей - бізнесменів, чиновників вищого рангу і їхніх родичів. Під підозрою опинився також син нинішнього президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Ердоган, на той момент прем'єр-міністр, відповів на дії поліції в боротьбі з корупцією масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії викорінення підривної діяльності "паралельної держави". Згодом він спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням у них антиурядової інформації. Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "Хізмет" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Ґюленом, який живе у США.

Восени 2014 року генпрокуратура Стамбула постановила, що "для кримінального переслідування обвинувачених немає підстав". А в січні 2015 року парламент Туреччини відмовився судити екс-міністрів, причетних до корупції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram