ГоловнаСвіт

Військові в Бурунді заявили, що президента скинуто

В адміністрації президента Бурунді переворот назвав жартом.

Військові в Бурунді заявили, що президента скинуто
Пьер Нкурунзиза
Фото: EPA/UPG

Високопоставлений офіцер армії Бурунді заявив, що скинуто президента країни П'єра Нкурунзіза.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

З відповідною заявою перед журналістами в присутності інших військових і керівників поліції виступив генерал-майор Годфруа Нійомбаре (Godefroid Niyombare).

"Враховуючи зарозумілу поведінку президента Нкурунзіза і зневагу до міжнародної спільноти, яка рекомендувала йому шанувати конституцію і мирну угоду, комітет національної згоди вирішив усунути від влади президента Нкурунзіза і його уряд", - заявив військовий.

Крім того, за даними Рейтер, Нійомбаре заявив про формування перехідного уряду.

Радник президента Віллі Ніямітве (Willy Niyamitwe), втім, уже назвав заяву військових жартом, зазначивши, що Нкурунзіз продовжує виконувати свої обов'язки. "Ми вважаємо це жартом, а не військовим переворотом", - сказав він.

Водночас агентство з посиланням на очевидців у бурундійській столиці Бужумбурі повідомляє, що солдати оточили будівлю, в якій працює державне телерадіомовлення, заблокували під'їзди до комплексу. При цьому сотні людей вийшли на вулиці міста, щоб відсвяткувати повалення президента.

У Бужумбурі з 26 квітня тривають акції протесту. Десятки демонстрантів вийшли на вулиці міста, виступаючи проти участі Нкурунзіза в новій президентській кампанії. У результаті заворушень щонайменше 20 осіб убито, сотні постраждали. Ще близько 50 тис. утекли в сусідні країни, побоюючись насильства з боку учасників конфлікту.

Вибори президента Бурунді призначено на 26 червня 2015 року.

Протягом 13 років (з 1993-го по 2005 рік) в Бурунді тривала громадянська війна між етнічними групами тутсі і хуту. Конфлікт спалахнув після парламентських виборів. Війна формально завершилася лише зі вступом на посаду президента П'єра Нкурунзіза в серпні 2005 року. Під час конфлікту загинули понад 300 тисяч чоловік.

Конституція дозволяє балотуватися на посаду глави держави двічі. Але Нкурунзіз стверджує, що перший термін не можна враховувати, оскільки тоді його обрав парламент, а не люди прямим голосуванням. Противники Нкурунзіза наполягають на тому, що його рішення висунути свою кандидатуру порушує конституцію і Аруську мирну угоду, що поклала кінець конфлікту між народностями тутсі і хуту. При цьому 5 травня Конституційний суд Бурунді дозволив Нкурунзізу балотуватися на третій термін.

Бурунді - невелика держава в регіоні Великих африканських озер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram