ГоловнаСвіт

Європа має намір створити російськомовні ЗМІ

У Європарламенті вирішили боротися з російською пропагандою

Європа має намір створити російськомовні ЗМІ
Фото: 24smi.org

Комітет Європарламенту із закордонних справ схвалив у понеділок доповідь про стан відносин Євросоюз-Росія. Один з пунктів документа - створення російськомовних ЗМІ для боротьби з російською пропагандою і дезінформацією.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті парламенту ЄС у вівторок, 12 травня, за ухвалення документа напередодні проголосували 53 євродепутати, 10 виступили проти, ще троє утрималися. Доповідь є базовим документом для ухвалення відповідної резолюції Європарламентом як інститутом ЄС. Такі резолюції не обов'язкові до виконання і мають рекомендаційний характер, але країни та інститути ЄС зазвичай беруть їх до уваги.

Доповідь рекомендує країнам ЄС утримуватися від двосторонніх контактів з РФ і нарощувати спільні зусилля для протистояння агресивній політиці Росії. Повернення до співпраці з РФ позначено як довгострокову мету.

Анексією Криму, діями в конфлікті на сході України, запровадженням незаконного торгового ембарго і домовленостями із сепаратистами на Донбасі Росія "завдала серйозної шкоди відносинам з ЄС" і не може більше вважатися "стратегічним партнером" Євросоюзу, йдеться в документі. ЄС має намір переглянути відносини з Росією і застосувати план "м'якої сили" у боротьбі з російською політикою, що веде до розколу Європи.

Документ закликає Єврокомісію запропонувати належне фінансування для протидії російській пропаганді всередині ЄС та за його межами. У зв'язку з цим члени комітету ЄП заявили про підтримку створення "російськомовних медійних каналів" для поширення альтернативної інформації для російськомовної меншини в ЄС і країнах "Східного партнерства". Крім того, ЄС продовжить підтримувати громадянське суспільство в Росії - російських правозахисників, блогерів, незалежні ЗМІ, наукові кадри та неурядові організації.

Нагадаємо, ідея створення контрпропагандистського російськомовного телеканалу обговорювалася на початку 2015 року, проте тоді в Європі вирішили з нею почекати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram