ГоловнаПолітика

Іноземцям дозволять воювати на боці України

Громадяни інших країн зможуть легально брати участь у військовій операції на Донбасі

Іноземцям дозволять воювати на боці України
Фото: mil.gov.ua

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №2389, згідно з яким пропонується законодавчо легалізувати участь іноземців у військовій операції на території України.

За ухвалення за основу законопроекту №2389 проголосували 257 депутатів при мінімально необхідних 226.

Зокрема, на військову службу за контрактом мають намір брати раніше не судимих іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах і які відповідають вимогам проходження військової служби. Таким особам встановлюється випробувальний термін - 2 місяці, а розмір грошового забезпечення визначається на рівні, встановленому для військовослужбовців-громадян України, які проходять службу за контрактом.

Також іноземцям та особам без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у ЗСУ, мають намір довічно давати військові звання.

"Отримання іноземцями офіцерських військових звань можливе тільки після отримання громадянства України у встановленому законом порядку. Соціальний захист таких військовослужбовців здійснюватиметься відповідно до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", - йдеться у пояснювальній записці до документа.

Особам, які прослужили в ЗСУ понад три роки, мають намір надавати дозвіл на імміграцію в межах квоти, яка встановлюється Кабінетом Міністрів.

Крім того депутати визначили термін "найманець".

"Найманцем буде визначено особу, спеціально завербовану на місці або за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті, яка бере безпосередню участь у військових діях, не є ані громадянином сторони, що перебуває в конфлікті, ані особою, яка постійно проживає на території, контрольованій такою стороною, а також не входить до особового складу Збройних сил", - йдеться у документі.

За вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання, а також використання найманців каратимуть позбавленням волі на строк від 3 до 8 років, а за ті самі дії, вчинені з використанням свого службового становища, - позбавленням волі на строк від 7 до 15 років.

Нагадаємо, 7 квітня Рада звільнила від військової служби мобілізованих студентів та аспірантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram