ГоловнаПолітика

У МЗС здивувалися зауваженням ЄС до України щодо безвізового режиму

Проте офіційна позиція міністерства інша

У МЗС здивувалися зауваженням ЄС до України щодо безвізового режиму
Фото: korrespondent.net

Заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль заявила, що низка зауважень у доповіді Єврокомісії про імплементацію Україною другого етапу плану дій щодо візової лібералізації викликає у Києві подив.

Про це вона сказала "Укрінформу"  під час візиту в Німеччину.

"На наш погляд, там (у доповіді) є багато того, що викликає подив у тому сенсі, чому це знайшло відображення саме в доповіді щодо безвізового режиму, оскільки воно не було відзначено в плані з візової лібералізації і взагалі не стосується питання безвізового режиму", - заявила Зеркаль.

При цьому вона визнала проблему підключення українських прикордонників до бази даних Інтерполу. За її оцінками, воно обійдеться в 100 млн грн. Зеркаль сподівається, що частину коштів виділить ЄС, "оскільки це важливе питання, пов'язане не тільки з нашою безпекою, а й безпекою Європейського Союзу".

Чиновник також визнала проблему з тим, що досі не ухвалено постанову Кабміну про нормування видачі внутрішніх паспортів у формі картки.

За словами Зеркаль, Німеччина оцінює шанси України отримати безвізовий режим на травневому саміті в Ризі як невисокі.

Водночас на сайті МЗС України розміщено офіційний коментар стосовно Доповіді про виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму.

"У документі відзначається прогрес, якого досягла наша держава в умовах сучасних викликів, і загалом позитивно оцінюється виконання критеріїв другої фази Плану дій. При цьому сторона ЄС висловлює розуміння щодо необхідності додаткового часу для завершення українською стороною окремих системних реформ, зокрема реформування правоохоронних органів та створення Національного антикорупційного бюро України і Національного агентства України з питань запобігання корупції", - сказано в ньому.

МЗС обіцяє, що Україна уважно вивчить рекомендації.

Про невдоволення документом у коментарів не згадано.

Нагадаємо, 8 травня Європейська комісія оприлюднила доповідь про виконання Україною другої фази Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram