ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У КПРФ попросили помилувати опозиціонерів Удальцова і Развозжаєва

Комуністи попросили звернути увагу на каяття засуджених

У КПРФ попросили помилувати опозиціонерів Удальцова і Развозжаєва
Сергей Удальцов (архив)
Фото: EPA/UPG

Представники думської фракції КПРФ направили керівництву країни депутатський запит, в якому заявили про необхідність помилувати фігурантів "болотної справи", в тому числі Сергія Удальцова і Леоніда Развозжаєва.

Як повідомляє РИА Новости, комуністи попросили звернути увагу на каяття засуджених.

Кому саме направлено запит, не уточнюється.

Авторами документа виступили депутати Валерій Рашкін і Сергій Обухов. Вони підкреслили, що амністія у зв'язку з 70-річчям Перемоги не поширюється на причетних до масових заворушень, а також до насильства щодо представників влади. На думку парламентарів, застосування такого запобіжного заходу до засуджених за цими статтями Кримінального кодексу складно назвати виправданим, тоді як помилування у цій ситуації "сприймуть у суспільстві не як слабкість держави, але як її силу, проявлену через гуманізм".

У зв'язку з цим Рашкін та Обухів просять звільнити від покарання Удальцова і Развозжаєва, а також інших фігурантів справи про заворушення на Болотній площі у Москві у травні 2012 року - Олексія Гаскарова, Олександра Марголіна, Іллю Гущина, Андрія Барабанова, Дениса Луцкевича, Олексія Поліховича, Степана Зіміна, Сергія Крирова, Максима Лузяніна, Дмитра Ішевського, Івана Непомнящого.

Депутати наголосили, що держава дала чіткий сигнал "про неприпустимість повторення зрежисованого за кордоном антиконституційного перевороту в Росії".

6 травня 2015 року у Москві відбулася акція, присвячена третій річниці подій на Болотній площі. Її учасники заявили про свою підтримку фігурантам "болотної справи". На мітингу, що проводився на Болотній, зібралося близько 100 осіб. 65 із них затримала поліція, кількох наступного дня засудили до адміністративного арешту за участь у несанкціонованій акції.

У липні 2014 року координатора "Лівого фронту" Удальцова і помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова Развозжаєва визнали винними в організації масових заворушень на Болотній площі. Мосміськсуд засудив їх до 4,5 років позбавлення волі у колонії загального режиму. У лютому 2014 року винесли вирок стосовно ще вісьмох фігурантів "болотної справи". Семеро з них отримали реальні терміни, одного засудили до позбавлення волі умовно. Кримінальне переслідування ще 13 обвинувачених припинили у зв'язку з амністією, оголошеною з нагоди 20-річчя Конституції.

6 травня 2012 на Болотній площі відбулася узгоджена акція опозиції "Марш мільйонів", яка переросла у сутички з поліцією. Затримали близько 400 осіб. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом закликів до масових заворушень і застосування насильства щодо представника влади, яку пізніше об'єднали зі справою про приготування до організації масових заворушень на території Росії. Її фігурантами стали 29 осіб. Жоден обвинувачений своєї провини не визнав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram