ГоловнаПолітика

Геращенко повідомила нові подробиці переговорів у Мінську

Учасники переговорів погодилися працювати за чотирма напрямками

Геращенко повідомила нові подробиці переговорів у Мінську
Фото: Макс Левин

Представниця України у тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що учасники зустрічі домовилися з чотирьох принципових питань.

Зокрема, Геращенко повідомила, що представники України відстоювали на зустрічі вимогу, що чотири групи працюють виключно в рамках мінської тристоронньої контактної групи у складі певних представників України, ОБСЄ та Російської Федерації, передає Укрінформ.

"До співпраці також залучатимуться експерти, а також представники певних (окупованих. - Ред.) територій Луганської та Донецької областей для проведення цих консультацій", - зазначила вона.

Наступною вимогою було те, що головувати в цих групах будуть представники ОБСЄ. "Це дуже важливо, оскільки саме ця організація визначена в якості незалежної сторони і має розгорнуту наглядову місію на Донбасі", - повідомила Геращенко.

Учасники переговорів погодилися працювати за чотирма напрямками. По перше, це звільнення полонених і неприпустимість тортур.

За словами Геращенко, на сьогодні, відповідно до підтвердженої інформації, в полоні у бойовиків (на території Донбасу та Росії) перебувають 399 осіб.

"Наша позиція чітка і однозначна: всіх заручників, як військових, так і цивільних, у т. ч. і волонтерів, медиків та журналістів, мають звільнити", - сказала Геращенко, зазначивши, що це питання буде ключовим на наступному засіданні групи з гуманітарних питань.

Другий напрямок роботи учасників переговорів - гуманітарні вантажі та гуманітарні місії.

"Україна виступає за розблокування відправлення гуманітарних вантажів на окуповану територію", - сказала Геращенко, зазначивши, що всі міжнародні гуманітарні вантажі, в т. ч. і російські, мають проходити встановлену процедуру перетину кордону з митною перевіркою.

Як третій напрямок Геращенко назвала пошук та ідентифікацію зниклих безвісти.

"Встановлено випадки зникнення 1460 осіб, які підтверджено СБУ. Ми поставили питання, щоб пошуком цих людей, їх ідентифікацією займалася міжнародна організація, що має відповідний досвід. Ми збираємося звернутися в МКЧХ, щоб він долучився до гуманітарних місій і пошуку зниклих безвісти", - сказала вона.

Четвертий напрямок - це питання вимушено переміщених осіб, яких в Україні зареєстровано 1,2 млн.

Раніше представник України у тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив про те, що на зустрічі в Мінську не обговорювалося питання про введення миротворців на схід країни, проте воно залишається у порядку денному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram