ГоловнаЕкономікаБізнес

Міллер пообіцяв запустити "Турецький потік" через півтора року

Голова "Газпрому" провів переговори з турецьким міністром енергетики.

Міллер пообіцяв запустити "Турецький потік" через півтора року
Фото: EPA/UPG

Росія обіцяє запустити першу нитку чорноморського газопроводу "Турецький потік" за півтора року - у грудні 2016-го. Про це заявив глава концерну "Газпром" Олексій Міллер після переговорів з міністром енергетики республіки Танером Їлдизом, пише "Интерфакс".

"Сьогодні відбулися дуже конструктивні та важливі переговори. Досягнуто домовленості про початок уведення в експлуатацію та постачання газу "Турецьким потоком" у грудні 2016 року. "Газпром" у графіку своєї роботи над проектом "Турецький потік" буде спиратися на досягнуті сьогодні домовленості", - заявив він.

Перша нитка буде призначена для Туреччини, три наступні - для країн Центральної та Південної Європи замість українського транзиту.

Нагадаємо, російська газета "Коммерсант" на початку цього тижня писала, що "Газпром" вкрай зацікавлений швидше почати будівництво "Турецького потоку" - зокрема тому, що компанія вже втратила кілька сотень мільйонів євро, оплачуючи простій суден-трубоукладачів, які шостий місяць чекають у Варні. Крім того, монополія ризикує і часткою на ринку: з лютого Туреччина активно нарощує закупівлі спотового зрідженого газу, який зараз на $50 за 1 тис. куб. м дешевший від російського.

Заради прискорення запуску будівництва "Газпром" пішов на поступки турецьким імпортерам Enerco Enerji, Bosphorus gas, Avrasya gaz, Shell, Bati Hatti, Akfel gas і Kibar Enerji. До цього компанії мусили платити за газ $374 за 1 тис. куб. м, що набагато перевищує поточний ринковий рівень у Європі. Тепер у першому кварталі ціна становила менш ніж $300 за 1 тис. куб. м, у другому кварталі вона буде близько $260 за 1 тис. куб. м. У зв'язку з тим, що знижку надано заднім числом, "Газпром" мусить повернути імпортерам частину вже здійснених платежів: приблизно $250-300 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram