ГоловнаКультура

Останній фільм Орсона Велсса дознімуть за допомогою краудфандингу

На "Зворотний бік вітру" потрібно 2 мільйони доларів.

Із 7 травня на краудфандинговому майданчику IndieGogo збирають кошти на реконструкцію останнього фільму знаменитого режисера Орсона Веллса ("Громадянин Кейн", "Леді з Шанхая" та ін.), пише "Коммерсант".

Роботу над стрічкою "Зворотний бік вітру" було розпочато ще 1970 року. Зйомки тривали дев'ять років, але фільм так і не закінчили. Веллс помер 1985-го.

Права на негативи розподілили між дочкою режисера Беатріс, подругою Оджой Кадар і паризькою кінокомпанією Films de l`Astrophore, до якої перейшла частка Мехді Бушехра (зведеного брата останнього шаха Ірану). Долею фільму довго переймався продюсер Френк Маршалл ("Ідентифікація Борна"), який працював на "Зворотному боці вітру" лінійним продюсером і постачальником. Але тільки після того, як Римза і Маршалл об'єднали зусилля, їм удалося отримати відзнятий матеріал у повному обсязі.

Сюжет фільму багато в чому автобіографічний. Легендарний режисер Джейк Ханнафорд (його грає Джон Х'юстон) повертається в Америку з Європи, щоб зняти новий фільм, який теж називається "Зворотний бік вітру". У картині Веллса фігурує безліч відомих персонажів, списаних із близьких йому людей.

Кампанія збору коштів триватиме до 14 червня. Продюсери мають намір зібрати близько $2 млн - саме такої суми, на їхню думку, вистачить, щоб закінчити фільм. Головна складність полягає в обробці записів Веллса і сценарних наміток: стопка паперів режисера сягає півтора метра заввишки.

За перші 10 годин вдалося зібрати менш ніж 20 тисяч доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram