ГоловнаЕкономікаФінанси

Швейцарія пообіцяла Україні грантів на $100 млн

Перші 16 млн доларів підуть Житомиру на енергоефективність.

Швейцарія пообіцяла Україні грантів на $100 млн
Фото: open.by

Посол Швейцарії Кристіан Шененбергер заявив, що у 2015-2018 роках його країна виділить Україні 100 млн доларів у вигляді грантової допомоги.

"Швейцарія надавала допомогу Україні в технічній, фінансовій і гуманітарній сферах. На 2015-2018 роки Швейцарія вирішила подвоїти свою допомогу саме в технічній сфері, і бюджет буде становити близько 100 млн доларів, Швейцарія продовжить діяльність у пріоритетних напрямках", - заявив він сьогодні під час підписання меморандуму про взаєморозуміння між держсекретаріатом з економічних питань Швейцарії, Мінрегіонбудом України, Житомирською міськрадою та КП "Житомиртеплокомуненерго".

Гранти призначено для проектів у сфері використання енергоресурсів, міського розвитку, місцевого самоврядування, будівництва, охорони здоров'я, економічного розвитку і гуманітарних проблем.

Найближчим часом заплановано реалізувати один із таких проектів - це поліпшення якості води на Донбасі. "Перед нашою зустріччю ми з послом Швейцарії та директором Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гвідо Бельтраном обговорили допомогу в розмірі 3 млн доларів саме на гуманітарну допомогу на сході України, і це стосується 3 компонентів: медична допомога, допомога постраждалим сім'ям і допомога компанії "Вода Донбасу" для поліпшення якості води, компанія сьогодні обслуговує і підконтрольні, і не підконтрольні українській владі території", - заявив міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко під час зустрічі.

Крім того, підписаний сьогодні меморандум стосується енергоефективності в Житомирі. Його бюджет - близько 20 млн доларів. Грантова допомога в проекті, затверджена Федеральною радою Швейцарії, становить близько 16 млн доларів.

Нагадаємо, раніше Швейцарія заявила про плани виділити Україні 200 млн доларів кредиту в рамках пакету міжнародної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram