ГоловнаПолітика

Учасники контактної групи розповіли про підсумки зустрічі в Мінську

Робочі підгрупи хочуть зустрічатися ледь не щотижня

Учасники контактної групи розповіли про підсумки зустрічі в Мінську
Фото: twitter.com/BelarusMID

Зустріч контактної групи в Мінську завершилася, повідомляє "Белта".

У ній брали участь спеціальний представник ОБСЄ Хайді Тальявіні, колишній президент України Леонід Кучма, представник російської сторони Азамат Кульмухаметов, представники ДНР і ЛНР Денис Пушилін і Владислав Дейнего.

Зустріч розпочалася о 14:00 і відбувалася в закритому форматі. Через годину переговори продовжилися у форматі робочих підгруп. Близько 17:00 контактна група відновила роботу у форматі пленарного засідання всіх учасників. Засідання завершилося о 18:00.

Спеціальний представник ОБСЄ Хайді Тальявіні повідомила, що робота підгруп відбулася в конструктивному руслі. За її словами, підгрупа з економіки може провести наступну зустріч 16 травня.

Представник України на переговорах Леонід Кучма повідомив, що робочі групи хочуть зустрічатися в Мінську ледь не щотижня. За його словами, всі рішення робочих груп сьогодні було прийнято консенсусно.

Він додав, що наступна зустріч підгрупи з безпеки може відбутися 19 травня.

Кучма повідомив, що питання введення миротворців сьогодні не обговорювали, але воно залишається у порядку денному. За його словами, найголовніше - припинення вогню і відведення важких озброєнь.

Він заявив, що позиція представників ДНР і ЛНР у підгрупах була конструктивною.

Представник російської сторони Азамат Кульмухаметов заявив, що на зустрічі зроблено серйозний крок щодо врегулювання кризи на Донбасі.

Підгрупа з питань політики, за його словами, розглядатиме питання проведення виборів на Донбасі.

Нагадаємо, домовленості про початок роботи підгруп у складі Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) було досягнуто, щоб невиконання окремих пунктів Мінських угод не блокувало реалізацію інших.

У середу стали відомі назви підгруп. Перша буде займатися питаннями безпеки, друга - політичними питаннями, третя - гуманітарними і четверта - соціально-економічними. Представниками України в підгрупах стали Євген Марчук, Володимир Горбулін, Ірина Геращенко та Ігор Веремій. Від ОБСЄ в них мали увійти голова моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, посол ОБСЄ П'єр Моррель, Томас Міров і посол Хайді Тальявіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram