ГоловнаСвіт

Франція допустила затоплення призначених для Росії "Містралів"

Головним варіантом для Парижа залишається пошук нових покупців на вертольотоносці.

Франція допустила затоплення призначених для Росії "Містралів"
"Мистраль"
Фото: ouest-france.fr

Влада Франції не виключає можливості знищити два вертольотоносці "Містраль", побудовані для Росії.

Про це повідомляє Le Figaro.

"Вони будуть або демонтовані й утилізовані, або затоплені у відкритому морі", - наголошено в повідомленні.

Перебудову кораблів для використання французькими ВМС оцінюють у сотні мільйонів євро, експертами вважають її малоймовірною.

Військовий високий посадовець, який розмовляв із газетою на умовах анонімності, назвав затоплення "Містралів" неприйнятним з погляду ставлення до праці працівників верфей Сен-Назера, на яких побудували ці вертольотоносці.

Однак головним варіантом для Парижа залишається пошук нових покупців на вертольотоносці. За даними Le Figaro, потенційними клієнтами можуть стати Канада, Єгипет або одна з європейських країн.

24 квітня, під час зустрічі Путіна з Олландом у Єревані, від анонімного джерела була отримана інформація про те, що договір про постачання "Містралів" буде розірвано. Раніше, 22 квітня, Француа Олланд заявив, що за нинішніх умов постачання кораблів Росії, як і раніше, не вдається можливою.

Згідно з умовами контракту на будівництво двох кораблів типу "Містраль" вартістю €1,2 млрд, укладеного в червні 2011 року, перший вертольотоносець ("Владивосток") Франція повинна була передати Росії в листопаді 2014 року, термін здачі "Севастополя" минає 1 листопада 2015 року. Сума неустойок і штрафів за невиконання договору могла сягнути €3 млрд, однак на прямій лінії 16 квітня Путін заявив, що Росія не збирається вимагати у Франції неустойку за зрив графіка постачання кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram