ГоловнаСвіт

Росія зажадала відкласти ЗВТ України і Євросоюзу

Кремль хоче нову відстрочку з приводу торговельної частини Угоди про асоціацію

Росія зажадала відкласти ЗВТ України і Євросоюзу
Владимир Чижов
Фото: visabulletin.ru

Росія офіційно зажадала відкласти на рік, до січня 2017-го, запуск зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, повідомляє EU Observer.

Таку заяву зробив посол Росії при ЄС Володимир Чижов у вівторок.

Нагадаємо, що з початку листопада 2014 року Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності в урізаному вигляді. Як раніше домовилися Київ, Брюссель і Москва, торгова частина угоди набуде чинності із початку 2016 року.

У квітні відбулися нові тристоронні перемовини про ЗВТ, у яких узяли участь представники ЄС, України та Росії. Однак як заявив український посол Константи Єлісєєв, вони минули безрезультатно. "Ці консультації - це наша добра воля, України та ЄС. Ми отримали всі російські папери і попросили пояснити, якими можуть бути негативні наслідки для Росії від зони вільної торгівлі. На жаль, ми не почули від Росії цього", - заявив він 23 квітня.

Ні ЄС, ні Україна не готові ні до перегляду угоди про зону вільної торгівлі, ні до якихось подальших рішень про відстрочення її застосування.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що Угоду про асоціацію України з Євросоюзом не можна було укладати, не враховуючи позицію Москви. На його думку, обнулення митних тарифів на кордоні України та ЄС призведе до того, що дешеві європейські товари хлинуть у Росію, з якою в України теж немає особливих перешкод у торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram