ГоловнаПолітика

Європарламент пропонує посилити санкції проти Росії

Євродепутати стурбовані посиленням тиску з боку Росії на Румунію, Польщу та країни Балтії

Європарламент пропонує посилити санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Депутати Європарламенту проголосували за резолюцію, яка закликає посилити санкції проти Росії, якщо вона не буде виконувати мінські угоди в повному обсязі, а також якщо не поверне Крим Україні.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Європарламенту, передає "Апостроф".

У резолюції також йдеться, що Європарламент може розглянути питання надання Україні оборонного озброєння.

"Повернення Криму є життєво важливим для довгострокового співробітництва ЄС з Росією, а країни ЄС також мають активізувати свої оборонні можливості", - йдеться в повідомленні.

Європейські депутати "рішуче підтримують невизнання" з боку ЄС анексії Криму Росією.

У повідомленні наголошується, що відносини ЄС з Росією мають бути в довгостроковій перспективі спрямовані на співпрацю, а не конфронтацію, але "це можливо тільки після того, як Росія повністю і беззастережно виконає угоди про припинення вогню і поверне Крим Україні".

"НАТО має дати своїм східним партнерам міцну стратегічну впевненість", - йдеться в тексті.

Депутати також висловили стурбованість тим, що кримських татар переслідували від початку російської окупації, і закликають Росію припинити переслідування членів Меджлісу.

Депутати підкреслюють, що насильницьке приєднання Криму і російська активність в Чорному морі змінює архітектуру безпеки в Європі.

"Розміщуючи важке озброєння в Криму, Росія створює ще один стартовий майданчик за прикладом Калінінграда, на цей раз - у Чорному морі. Протягом одного року оборонні сили можуть перетворитися на ударну групу, з якою Росія може загрожувати Центральній Європі, Балканам, Південній Європі, а також Східному Середземномор'ю й навіть Близькому Сходу", - заявив євродепутат Іоанн Мірча Паску.

Депутати стурбовані посиленням тиску з боку Росії на східному кордоні ЄС, у тому числі - на Румунію, Польщу та країни Балтії.

Вони також зазначають, що якщо Росія створить наземний коридор, що зв'язує її з Кримом уздовж західного берега Азовського моря (Маріуполь), і спробує створити коридор з Криму в Придністров’я, це може залишити Україну повністю відрізаною від моря.

Нагадаємо, раніше США закликали ЄС продовжити санкції проти Росії до повного виконання Мінських угод та відновлення кордону України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram