ГоловнаКультура

У Сімферополі відкриють "Український культурний центр"

Кримські активісти готові відроджувати українську мову та культуру на півострові

У Сімферополі відкриють "Український культурний центр"
Фото: EPA/UPG

Проукраїнські активісти вирішили відкрити в анексованому Росією Криму "Український культурний центр" (УКЦ), який відроджуватиме на півострові українську мову та культуру.

Про це повідомив кримський активіст Леонід Кузьмін у Фейсбуці.

"За останній рік ситуація у Криму докорінно змінилася. Після входження Криму до складу Російської Федерації, українці Криму фактично виявилися відрізаними від своєї історичної батьківщини. Не маючи постійного культурного, мовного, історичного зв'язку з континентальною Україною, українцям Криму ще важче стає самоідентифікувати себе, оскільки вони схильні до асиміляції", - написав він.

За словами Кузьміна, головною метою центру стане збереження української ідентичності, розвиток української культури в Криму, відродження української мови і повернення її до обов'язкового вивчення у школах Криму, встановлення культурних, гуманітарних зв'язків з Україною, встановлення і розвиток контактів із національними товариствами Криму.

"Український культурний центр робить ставку на людей з активною життєвою позицією. УКЦ - це громадська організація і ми готові до співпраці на будь-якому рівні", - підкреслив активіст.

Нагадаємо, Леонід Кузьмін - один із активістів, якого затримали на акції пам'яті українського поета Тараса Шевченка 9 березня у Сімферополі. Після цього 12 березня, відбувся суд, на якому активістам призначили обов'язкові роботи тривалістю 40 годин кожному. Крім того, Кузьміна змусили залишити роботу вчителя історії в одній із сімферопольських шкіл.

17 квітня у Сімферополі Кузьміну пляшкою розбили голову, поранили обличчя. Він зняв побої і звернувся із заявою в поліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram