ГоловнаСвіт

У Катарі минули неофіційні переговори афганської влади з талібами

У Кабулі вважають, що "Талібан" готовий до коаліційних відносин і до участі у виборному процесі

У Катарі минули неофіційні переговори афганської влади з талібами

У катарському місті Альхор минулих вихідних пройшли неофіційні зустрічі представників ісламістського руху "Талібан" з афганськими чиновниками і цивільними активістами.

Про це пише The Wall Street Journal.

Переговори минули за зачиненими дверима, але сторони вважають їх початком мирного договірного процесу.

"Це була позитивна і цікава зустріч. Такі контакти зроблять позиції різних політичних сил ближче", - заявив виданню глава делегації талібів Шер Мухаммад Аббас Станікзай (Sher Muhammad Abbas Stanikzai).

"Таліби сказали, що на зустрічах слід представляти різні політичні сили. Це безпрецедентно", - заявив у свою чергу неназваний представник афганського уряду.

В учасників переговорів склалася думка, що таліби готові до коаліційних відносин і до участі у виборному процесі "Вони не використовували слово вибори, але мали це на увазі", - пояснив один з учасників переговорів. Сторони планують продовжити переговори у червні.

У переговорах брали участь вісім представників "Талібану", які раніше були членами талібського уряду країни і представники іншої ісламістської групи - "Хізб-е-Ісламі". Офіційна влада Афганістану надіслали своїх неофіційних представників з числа довіреного кола. Так, президента Афганістану Ашрафа Гані представляв його рідний дядько Кайом Кочан (Qayoum Kochai).

Переговори готувалися і велися в атмосфері суворої секретності. Про сам факт проведення зустрічі учасники розповіли тільки після її завершення. Всі вони відзначили дружню обстановку заходу: учасники разом відпочивали і харчувалися.

Про можливість мирних переговорів з талібами президент Афганістану заявив кілька місяців тому. Під час березневого візиту до США Ашраф Гані, тим не менш, домовився про збереження у країні військового угруповання США і НАТО. Таліби у свою чергу наприкінці квітня оголосили про початок традиційного весняного наступу.

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" правив Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади. За різними даними, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, а число активних бойовиків організації оцінюється у 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram