ГоловнаПолітика

Фірташ на суді відкинув звинувачення США і розповів про свою підтримку Кличка

Бізнесмен вважає, що звинувачення американців пов'язані з політикою

Фірташ на суді відкинув звинувачення США і розповів про свою підтримку Кличка
Фото: dmitryfirtash.com

Український бізнесмен Дмитро Фірташ завершив давати свідчення віденському суду, який повинен вирішити його долю і, можливо, ухвалити рішення про екстрадицію у США, де його підозрюють у даванні хабарів.

Як повідомляє "Інсайдер", підприємець передусім відкинув звинувачення американських слідчих у хабарництві. "Усі ці так звані свідки були заарештовані в Америці. З ними працювали агенти ФБР. Вони їм погрожували і говорили: нам потрібна ця риба, нам однаково, правда це чи ні, ми повинні цю рибу зловити", - заявив Фірташ.

Він також заявив, що пов'язує судове переслідування з боку США з тим, що він не підтримав політику Юлії Тимошенко, на яку певний час нібито робили ставку американці. "У нас різне бачення країни з Тимошенко і американським урядом. Я вважаю, що Україна повинна бути незалежною, нейтральною, мати однакові відносини з РФ і ЄС. Вона так не думає. Їй було важливе прем'єрське крісло і президентство", - сказав Фірташ.

На його думку, США вирішили, що він представник Росії, і тому намагаються прибрати його з ринку. "Вона [Тимошенко] мені прямо говорила - відходь від Януковича і підтримуй мене. Ти ж розумієш, що Америка не залишить тебе в спокої", - розповів Фірташ.

У 2012 році Фірташ зрозумів, що Віктор Янукович, якого він підтримував раніше (але не фінансував, запевнив суддю бізнесмен), не робитиме реформ. "Я подумав, що потрібен новий кандидат на 2015 рік... Я знайшов такого кандидата. Це був Віталій Кличко", - заявив він.

Бізнесмен також прокоментував втечу Януковича з України, назвавши того боягузом. "Я вважаю, що він боягуз. Але й опозиція була дуже слабкою", - заявив Фірташ.

Фірташ також знову підтвердив, що зустрічався після втечі Януковича з Петром Порошенком і Кличком, але відмовився повідомляти подробиці зустрічі, пославшись на договір про конфіденційність. "Можу сказати, що ми домоглися, чого хотіли. Порошенко став президентом, Кличко - мером", - додав він.

Після виступу Фірташа суд оголосив перерву. Далі має відбутися допит Кличка у форматі відеоконференції без присутності журналістів. Також свідками повинні виступити перший президент Леонід Кравчук, колишній голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, а також кілька інших екс-"регіоналів".

Нагадаємо, минулого року поліцейські Відня затримали Фірташа за запитом Федерального бюро розслідувань США і помістили у слідчий ізолятор. Австрійський суд узяв його під арешт з можливістю звільнення під заставу в €125 млн, які за Фірташа вніс його російський друг Василь Анісімов. Суд також відкрив справу про екстрадицію Фірташа в США.

Ордер на арешт Фірташа видав окружний суд у штаті Іллінойс улітку 2013 року. За деякими даними, підприємцю "закидають створення злочинної групи і підкуп індійської влади" з метою забезпечити участь його компанії в проекті розробки титанового родовища. За інформацією слідчих, "на підкуп влади індійської провінції Андхра-Прадеш Фірташ витратив більш ніж $18 млн". Увагу американської сторони цей випадок привернув через те, що сировина з індійського родовища надходить і у США. В Австрії немає відкритих судових справ проти Фірташа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram