ГоловнаПолітика

Політолог пояснив, чому Кремль замінив Зурабова у контактній групі

РФ хоче "вичавити" усе можливе з переговорного процесу

Політолог пояснив, чому Кремль замінив Зурабова у контактній групі
Фото: Макс Требухов

Заміна представника Росії у тристоронній контактній групі (Україна, Росія та ОБСЄ) свідчить про намагання РФ посилити свою позицію у переговорному процесі. Про це заявив політолог, глава Інституту української політики Костянтин Бондаренко на круглом столі в Інституті Горшеніна. 

"(Це - ред.) спроба посилення позиції Росії у переговорному процесі, оскільки раніше переговорним процесом займався уповноважений посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов. Зараз вирішили посилити переговорні позиції РФ можливо з урахуванням приєднання до цього формату і представника США, що, до речі, виглядає дуже гіпотетично. На цей момент Росія вважає, що потрібно вичавити все можливе з переговорного процесу", - заявив експерт.

"У Росії сьогодні є дві умовні групи, які намагаються боротися між собою для втілення того чи іншого сценарію. Перша група - умовні "голуби", які вважають, що потрібно сидіти на березі і чекати, коли труп ворога попливе по річці, і не вживати жодних особливих дій, мовляв, українська економіка скоро "загнеться", нікуди вони не подінуться і прийдуть до нас. Друга група - це група "яструбів", які думають, що необхідно до осені поставити крапку у всіх процесах, які відбуваються на сході України. Яка з цих груп домінує, поки не зрозуміло. Моя гіпотеза - стежте за кадровими переміщеннями в Росії, якщо, умовно кажучи, у відставку піде найближчим часом Рогозін (віце-прем'єр РФ - ред.), переможе перша група, якщо піде Сурков (помічник Путіна - ред.) - перемогла друга група", - додав Бондаренко.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін змінив свого представника у тристоронній контактній групі (Україна, Росія та ОБСЄ). Замість посла Росії в Україні Михайла Зурабова новим представником РФ у цій групі став Азамат Кульмухаметов, який раніше обіймав посаду посла РФ у Сирії (2011-2014).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram