ГоловнаСвіт

Росія близька до втрати космічного корабля

"Прогрес М-27М" мав доправити на МКС прапор Перемоги.

Росія близька до втрати космічного корабля
Фото: federalspace.ru

Російський транспортний вантажний корабель "Прогрес М-27М" після відокремлення від ракети-носія "Союз-2.1а" вийшов на незаплановану орбіту. Це загрожує втратою управління кораблем.

Несправності із запущеним 28 квітня о 10:09 з космодрому Байконур кораблем помітили, коли на першому витку навколо Землі дані телеметрії почали надходити в неповному обсязі.

Центр управління польотами (ЦУП) протягом 28 квітня п'ять разів намагався скоригувати орбіту вантажівки, посилаючи команди на розгортання його антен і ввімкнення двигунів. У ніч на середу ЦУП зробив дві безуспішні спроби налагодити стійкий зв'язок із "Прогресом".

Корабель неконтрольовано обертався навколо своєї осі й був виведений на незаплановану орбіту.

"Прогрес" мав доставити на Міжнародну космічну станцію понад 2,5 тонни корисного вантажу, зокрема 500 кілограмів палива, 50 кілограмів повітря, 420 кілограмів води, кисень у балонах, апаратуру і матеріали для наукових досліджень, а також копію прапора Перемоги.

Корабель "Прогрес" в автономному режимі може провести кілька діб. Якщо скоригувати його орбіту не вдасться, до МКС корабель не долетить і залишиться в космосі без управління.

Якщо російський корабель не дістанеться МКС, вантажу, що його 16 квітня 2015 р. на станцію доправив корабель Dragon приватної американської компанії SpaceX, повинно вистачити для забезпечення життєдіяльності екіпажу.

Зараз на МКС перебуває екіпаж 43/44 у складі командира американця Террі Вертса і п'ятьох бортінженерів - росіян Антона Шкаплерова, Михайла Корнієнка і Геннадія Падалки, а також італійки Саманти Крістофоретті і громадянина США Скотта Келлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram