ГоловнаКультура

На "Книжковому Арсеналі" презентували збірку "Розстріляне відродження"

Під час презентації читачам показали архіви ОДПУ (попередника КДБ)

26 квітня в Києві відбулася презентація літературної збірки "Розстріляне відродження".

Про це повідомляє прес-служба видавництва "Основи".

До книги увійшли кращі українські твори часів радянських репресій: поезії Євгена Плужника, Михайля Семенка, Миколи Зерова, Павла Тичини і Максима Рильського, а також прозові твори Миколи Хвильового, Григорія Косинки, Юрія Яновського та Остапа Вишні.

Фото: Издательство "Основы"

"Ми свідомо внесли до збірки не тільки розстріляних та засуджених письменників, а й тих, хто все життя відчував тиск радянської машини. Наприклад, Павла Тичину і Максима Рильського, за якими спостерігали до кінця їхніх днів", - говорить упорядник книги Ганна Копилова.

Ілюстрації до книжки створив один з найцікавіших ілюстраторів Сергій Майдуков.

"Я наполегливо працював над ілюстраціями 5 місяців, тому що вірю, що сучасне оформлення класики - найкоротший шлях до голови юного читача, - розповідає Сергій Майдуков. - Я б дуже хотів бачити шкільну літературу оформленою різними ілюстраторами. Уявляю, яким дивовижним це могло б бути для мене в мої шкільні роки! Тоді я не читав взагалі нічого, тому що нуднішу подачу матеріалу складно собі уявити".

Фото: Издательство "Основы"

Повідомляється, що збірку "Розстріляне відродження" придбав Президент Петро Порошенко, який відвідав "Книжковий Арсенал" в останній день роботи фестивалю. "Головне навіть не книги, а люди: приємно здивувала велика черга - як люди тягнуться до літератури. Емоції виключно позитивні. Купив багато книжок, - написав Президент на своїй сторінці у Facebook. - Серед них: "Історія Європи", "Розстріляне відродження", "Трилогія. Довженко", книжка В. Гавела "Листи до Ольги" та інші. Тепер дав би Бог часу їх прочитати!"

Фото: Издательство "Основы"

На презентації проекту відвідувачам також показали архіви КДБ: листи, доноси, вердикти - все, що було суворо засекречено протягом десятиліть і пов'язано зі справами, які вели проти українських літераторів.

"На мій погляд, ці документи надають творчості письменників додаткового забарвлення, - каже видавець Дана Павличко. - Складно уявити, як той же Остап Вишня писав смішні сатиричні твори і в той самий час говорив друзям про свій швидкий арешт".

Нагадаємо, минулих вихідних закінчився 5-й літературний фестиваль "Книжковий Арсенал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram