ГоловнаПолітика

Яценюк пояснив Заходу, що Україні потрібна зброя для захисту кордонів ЄС

Прем'єр нагадав, що Україна сьогодні захищає сьогодні мир і стабільність і цим допомагаємо Європі.

Яценюк пояснив Заходу, що Україні потрібна зброя для захисту кордонів ЄС
Фото: Макс Требухов

Україна звертається до західних партнерів із проханням надати наступальну зброю.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в інтерв'ю "5 каналу", повідомляє Урядовий портал.

"Дайте нам зброю для оборони держави, тому що ми обороняємо ваші кордони. Ми обороняємо сьогодні мир і спокій у Європейському Союзі", - наголосив він.

За словами Яценюка, "ті, хто на заході Європейського Союзу, думають, що російські танки туди не доїдуть. Дай Боже. Ми теж півтора року тому думали, що Росія ніколи не дозволить собі анексію Криму та військове вторгнення на територію Донецька і Луганська. Але є те, що є".

Прем'єр наголосив, що у світі відбувається "складний геополітичний конфлікт, який провокується Росією": "Єдино правильний вихід - це коли всі об'єднані в тому, щоб захистити мир і стабільність і щоб допомогти Україні так, як ми сьогодні допомагаємо Європі та Європейському Союзу".

"Зараз проблема лежить у тій площині, що ми хочемо миру, але ми змушені боротися за цей мир. І тому наш заклик до європейських партнерів і наших західних друзів - дайте нам можливість захистити нашу територію, дайте нам можливість захистити нашу країну. Ми воюємо з ядерною державою", - заявив він.

Голова уряду також зазначив, що Росія повинна виконувати мінські домовленості: "Заберіть своїх бандитів, зупиніть російську військову агресію і дайте людям можливість нормально жити. Собі теж дайте можливість жити - зробіть Росію квітучою країною, а не агресором".

Однак, наголосив він, Росія "не хоче виконувати мінські домовленості": "Якби вони хотіли виконувати "Мінськ"... Навіщо приганяти сотні нових танків, броньованої техніки, модернізоване озброєння і десятки тисяч натренованих російських терористів?"

За словами Яценюка, зараз всі, хто залишився на тимчасово не підконтрольній українській владі території Донбасу, "є персональними заручниками Володимира Путіна і його імперських амбіцій".

"Історія розставить усе на свої місця. Не ми напали на Росію, Росія напала на нас. Історія відновить справедливість, і Росія повинна про це знати", - додав прем'єр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram