ГоловнаСвіт

У Японії вперше після аварії на "Фукусімі-1" дозволили відновити роботу АЕС

Прем'єр-міністр Японії пояснив необхідність перезавантаження реакторів

У Японії вперше після аварії на "Фукусімі-1" дозволили відновити роботу АЕС
архив

Суд префектури Кагосіма на південному заході Японії відхилив позов жителів, які виступають проти перезапуску першого і другого реакторів на АЕС "Сендай" компанії Kyushu Electric Power. Таким чином, електростанція може відновити роботу вже у червні.

Про це повідомляє The Guardian.

Адвокат позивачів Хіроюкі Каваї (Hiroyuki Kawai) заявив, що рішення суду "дуже засмутило їх". "Ми не збираємося здаватися. Ми будемо боротися, поки не позбудемося усіх ядерних реакторів у країні", - сказав Каваї.

Згідно з опитуваннями громадської думки, проти відновлення роботи АЕС виступає більшість місцевих жителів. Разом з тим, рішення про перезавантаження атомних реакторів підтримує прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. За його словами, відновити економіку країни буде непросто, поки Японія мусить імпортувати вугілля і зріджений природний газ.

Усі реактори на 48 японських АЕС відімкнули після землетрусу і аварії на АЕС "Фукусіма-1" у 2011 році.

Нагадаємо, аварія на АЕС "Фукусіма-1" на північному сході Японії сталася 11 березня 2011 року унаслідок землетрусу магнітудою 9 балів і викликаного ним цунамі. Компанія-оператор АЕС TEPCO досі не може усунути витік радіації з пошкодженого реактора. Аварія стала найбільшою за чверть століття після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Після цього Японія тимчасово перейшла на використання теплових електростанцій, закупівля палива для яких коштує занадто дорого. До аварії ядерна енергія забезпечувала близько 30% електроенергії Японії. Через радіаційне зараження свої будинки довелося покинути 300 тис. осіб, які проживали у її околицях. Експерти вважають, що ліквідація наслідків аварії триватиме щонайменше 40 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram