ГоловнаСвіт

Олланд назвав варіанти розв'язання проблеми з "Містралями"

Президент Франції має намір обговорити питання постачання вертольотоносців Росії з Путіним

Олланд назвав варіанти розв'язання проблеми з "Містралями"
Петр Порошенко, Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що Франція і Росія при розгляді питання про передачу Москві вертольотоносців типу "Містраль" виходять з того, що Париж або здійснить поставку і отримає за це гроші, або відшкодує витрати замовникам.

"Є дуже простий принцип: якщо кораблі не буде поставлено, то я не бачу, яким чином нам можна брати за них гроші. Або ви здійснюєте поставку і отримуєте гроші, або не поставляєте кораблі і тоді мусите повернути гроші. У випадку з Росією принцип абсолютно такий самий. І з цього питання ми з президентом Путіним прекрасно уявляємо собі ситуацію. Тому, відповідно до варіантів, які ми маємо, буде або оплата поставки, або повернення грошей", - заявив Олланд, відповідаючи на запитання журналістів на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Парижі.

Він також зазначив, що в поточних умовах - невиконання Росією мінських домовленостей і продовження бойових дій на сході України - поставка кораблів Росії як і раніше не є можливою. За його словами, 24 квітня в Єревані він збирається обговорити з Путіним можливі варіанти розв’язання проблеми "Містралів".

Згідно з умовами контракту на будівництво двох кораблів типу "Містраль" вартістю €1,2 млрд, укладеного в червні 2011 року, перший вертольотоносець ("Владивосток") Франція мала передати Росії в листопаді 2014 року, термін здачі "Севастополя" закінчується 1 листопада 2015 року. Сума пені та штрафів за невиконання договору поставки кораблів могла досягти €3 млрд, однак на прямій лінії 16 квітня Путін заявив, що Росія не збирається вимагати у Франції пені за зрив графіка поставок кораблів.

Нагадаємо, що влада Франції відклали передачу вертольотоносця Росії на невизначений термін у відповідь на російську агресію проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram