ГоловнаСвіт

Найбільша партія Європарламенту готова воювати з Росією

У ЄНП вважають, що Захід має відновити політику ядерного стримування

Найбільша партія Європарламенту готова воювати з Росією

Члени найбільшої партії Європарламенту - "Європейської народної партії" (ЄНП) - заявили, що найкращою політикою стримування Росії є готовність до війни.

Відповідну заяву було озвучено під час засідання ЄНП 21 квітня, передає Euractiv.

Так, за словами естонського політика, депутата Європарламенту від партії "Союз Вітчизни і Res Publica", що є частиною ЄНП Тунне Келама (Tunne Kelam), Росія стала противником Євросоюзу, а її наступною метою стануть країни Балтії.

Як зазначає Euractiv, раніше цю думку висловив президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, який заявив, що недостатня прихильність НАТО захисту його країни може означати розвал альянсу.

Євродепутат від Румунії, політичний координатор Комітету у закордонних справах ЄНП Крістіан Ден Преда (Cristian Dan Preda), у свою чергу, зазначив, що більшість румунів вважають, що президент РФ Володимир Путін не зупиниться, поки не об'єднає Росію з Придністров'ям за допомогою південних територій України. Ден Преда є політичним координатором Комітету у закордонних справах в групі ЄНП.

Роланд Фрюденштейн (Roland Freudenstein), заступник директора і керівник дослідницького відділу "Центру європейських досліджень ім. Вільфріда Мартенса", який є мозковим центром ЄНП, заявив, що Путін хоче зруйнувати, щонайменше морально і політично, два інститути, які мають вирішальне значення, - ЄС і НАТО. Він також висловив жаль, що, незважаючи на обізнаність про нову російську загрозу, готовність Європи до війни не обговорювалася належним чином публічно.

"Це мусить змінитися. Ми мусимо показати, що так, ми готові воювати за те, що ми вважаємо екзистенційними принципами майбутнього Європи", - сказав він.

Фрюденштейн також заявив, що Захід має відновити свою політику стримування, додавши, що концепція включає і ядерне стримування.

"У Німеччині нині ядерне стримування НАТО складається з 20 заіржавілих бомб вільного падіння (рух виключно за рахунок сили тяжіння - ред.), типу B-61, які можуть бути знищені одним ударом російських військ. Це потрібно змінити, ми маємо привести себе в форму", - додав він, визнавши, що такі питання вкрай складно обговорювати публічно.

За словами Фрюденштейна, західні лідери мають сказати росіянам: "Так, ми чуємо вас, ми розуміємо, що ви говорите, ми просто вважаємо, що це абсолютно неправильно". Він також підкреслив, що країни, які чекають повернення до ведення "бізнесу як завжди" з Росією, вкрай помиляються. На його думку, конфлікт Заходу з Росією припинитися тільки тоді, коли "Путін покине Кремль".

Фрюденштейн також сказав, що зараз "Центр європейських досліджень ім. Вільфріда Мартенса" готує рекомендації щодо того, як реагувати на російську пропаганду, під назвою Muzzling ведмедя (досл. "Одягаючи намордник на ведмедя").

Крім того, про загрозу з боку Росії заявили євродепутат від Польщі, віце-голова ЄНП Яцек Саріуш-Вольський (Jacek Saryusz-Wolsk), голова комітету Європарламенту із закордонних справ Елмар Брок, євродепутат від Латвії, віце-голова Групи ЄНП, відповідальної за політику сусідства Сандра Калінете, євродепутат від Литви, доповідач Європарламенту про стан відносин Росія-ЄС Габріелюс Ландсбергіс (Gabrielius Landsbergis) та інші.

Так, Саріуш-Вольський зазначив, що країни Центральної та Східної Європи давно застерігали ЄС про справжні наміри Путіна, однак ці застереження відхилялися західними партнерами як антиросійські. "Ті, хто не мав рацію, мають визнати це", - сказав він, нагадавши, що громадянами Росії були й такі достойні люди, як Борис Нємцов, Андрій Сахаров і Ганна Політковська.

"Найкращий спосіб вплинути на російське суспільство - показати, що на пострадянському просторі можливий інший спосіб життя. Якщо ми виграємо в ситуації з Україною, ми одного разу переможемо у ситуації з Росією. Якщо ми зазнаємо поразки з Україною, переможе Путін", - підкреслив євродепутат.

"Час розмов і вмовлянь з Росією закінчився. Тепер настав час для жорсткої політики, реалістичної політики і концентрації на обороні і безпеці, оскільки східний фланг ЄС відчуває загрозу життю та існуванню", - підсумував Саріуш-Вольський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram