ГоловнаПолітика

Лавров допустив амністію Савченко

Яким чином український закон пошириться на територію РФ, голова МЗС не пояснив.

Лавров допустив амністію Савченко
Надежда Савченко
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Росії Сергій Лавров допустив звільнення українки Надії Савченко за амністією, передбаченою мінськими домовленостями.

"Вона не заручник, вона заарештована за підозрою в злочинах. Тут може йтися про задіювання іншої частини мінських угод, де йдеться про амністію всіх причетних до подій на південному сході", - заявив Лавров в інтерв'ю російським радіостанціям, а тоді додав: - Щоб амністувати людину, потрібно спочатку довести до суду".

"Якщо суд вирішить, що вона невинувата, то тоді взагалі питань жодних не виникає. Якщо суд вирішує, що вона винувата, то тоді вона, напевно, буде підпадати під амністію", - сказав він.

При цьому Лавров не уточнив, на якому етапі Савченко може опинитися на території України і претендувати на амністію як учасник бойових дій на Донбасі.

Нагадаємо, згідно з мінськими домовленостями, Україна повинна активувати закон, що забезпечує помилування і амністію для осіб, які підтримували сепаратистів, але які не вчинили тяжких злочинів.

Надію Савченко в Росії звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів, незважаючи на алібі. Вона була незаконно вивезена на територію РФ влітку минулого року і перебуває в московському СІЗО.

У середу Верховна Рада 256 голосами затвердила так званий "список Савченко" - перелік осіб, які відповідальні за незаконне взяття під варту Надії Савченко. Депутати рекомендували РНБО ввести персональні санкції проти цих осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram