ГоловнаПолітика

Парламент затвердив "список Савченко"

Рада закликала звільнити Савченко та Сенцова.

Парламент затвердив "список Савченко"
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада 256 голосами затвердила так званий "список Савченко" - перелік осіб, які відповідальні, на думку політиків, за незаконне взяття під варту українки Надії Савченко. Депутати рекомендували РНБО ввести персональні санкції проти цих осіб.

Згідно з документом, до списку Савченко входять 35 осіб, зокрема: президент РФ Володимир Путін, перший заступник голови його адміністрації В'ячеслав Володін, директор ФСБ Олександр Бортніков, ватажок ЛНР Ігор Плотницький, російські судді та тюремники. Також у нього включено російських олігархів Аркадія та Бориса Ротенбергів, Геннадія Тимченка.

Окрім того, 249 голосами Рада вирішила звернутися до Путіна із закликом звільнити Савченко і внести її в список обміну полоненими в рамках мінських угод. Звернення містить таке саме прохання щодо інших українських громадян, затриманих на території України і вивезених у Росію, зокрема щодо Олега Сенцова.

Нагадаємо, "список Савченко" створено за принципом "акта Магнітського". Тобто йдеться про список осіб, відповідальних за порушення принципу верховенства права, до яких слід застосувати персональні санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram