ГоловнаЕкономікаДержава

З'їзд шахтарів звинуватив Демчишина у безвідповідальності

В Україні 11 років не було масштабних страйків вугільників

З'їзд шахтарів звинуватив Демчишина у безвідповідальності
Фото: 24tv.ua

Непрофесійні та безвідповідальні дії керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості призвели до однієї з найглибших криз галузі за роки незалежності України, заявив голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець на третьому з'їзді шахтарів.

Про це повідомляє телеканал 24.

За словами профспілкового лідера, в Україні не було масштабних страйків протягом 11 останніх років. Проте останнім часом гірники змушені вдаватися до страйків і активних протестів через те, що вугільна галузь опинилася під загрозою знищення. При цьому дії профільного відомства у профспілках вважають непрофесійними і безвідповідальними.

"На брифінгу міністра Демчишина [20 квітня] гірники ДП "Красноармійськвугілля" розповіли про заборгованість із зарплат, - повідомив Волинець. - Відповідь міністра була такою: я не знав... Виявляється, що кошти шахтарів йдуть у тому числі в банки-банкрути. Така безвідповідальність позбавляє довіри до органів влади".

За словами Волинця, профільне міністерство демонструє відсутність бажання чути шахтарів, вникати у їхні проблеми. "Міністра Демчишина довелося знімати з літака, щоб він прийшов на з'їзд тих, кого він має захищати. Ми вимагаємо, щоб він відзвітував про роботу і знову не втік на літак", - заявив профспілковий лідер.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Віктор Турманов зазначив, що керівництво Міненерго демонструє свою нездатність впоратися з критичною соціально-економічною ситуацією у галузі: програма розвитку вуглепрому заснована на явно нереалістичних показниках, реального стану справ у відомстві не знають, працюючи в пожежному режимі . "Не треба нам, шахтарям, догоджати подачками, паливно-енергетичний комплекс країни розбалансований, насувається катастрофа", - заявив профспілковий лідер.

На думку Турманова, з подачі профільного міністерства уряд ухвалював хибні рішення, які підривають енергетичну безпеку країни.

З'їзд шахтарів України відкрився сьогодні у столичному Міжнародному центрі культури та мистецтв (колишній Жовтневий палац). Участь у ньому беруть близько 800 делегатів - представників шахтарських колективів. На з'їзд прибув міністр енергетики, народні депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram