ГоловнаКультура

Мінкультури ініціювало створення музею тоталітаризму

До експозиції пропонується включити пам'ятники радянським вождям

Мінкультури ініціювало створення музею тоталітаризму
Фото: russianlook.com

Міністерство культури ініціює створення в Україні музею тоталітаризму, де б кожен відвідувач міг наглядно переконатися у масштабах злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українців.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр культури В'ячеслав Кириленко, повідомляє офіційний сайт міністерства.

"У зв'язку з ухваленням Верховною Радою пакету антикомуністичних законів, за якими комунізм прямо визнано злочинним терористичним режимом, а архіви зі свідченнями про злочини репресивних органів будуть відкриті, необхідно створити музей цієї кривавої епохи - музей тоталітаризму", - сказав Кириленко.

У Мінкультури переконані, що такий музей, який матиме і дослідницьку, і просвітницьку роль, насамперед, сприятиме поширенню правди про історію комуністичної окупації України у 1917-1991 роках і застерігатиме суспільство від рецидивів схожих історичних катастроф.

"Створення музею тоталітаризму має забезпечити несприйняття в суспільстві будь-яких тоталітарних ідеологій і застерегти нові покоління від реанімації таких політичних режимів. Практичний досвід створення таких музеїв існує в країнах Балтії та Східної Європи", - наголошується у повідомленні.

"Пам'ятники комуністичним вождям, які, відповідно до нового закону, підлягають демонтажу, треба долучити до експозиції музею", - зазначив Кириленко.

Мінкультури винесе ініціативу на громадське обговорення.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №2558, яким засуджується діяльність комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, а також вводиться заборона на публічне використання і пропаганду їхньої символіки. Цей проект став четвертим з пакету декомунізації. Також депутати вирішили розсекретити архіви КДБ, визнали УНР, ЗУНР, УПА та ОУН борцями за незалежність і замінили термін Велика Вітчизняна війна на Друга світова війна у законі про День перемоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram