ГоловнаСвіт

Росія спростувала виділення Греції €5 млрд (оновлено)

Спростування Пєскова тут же спростували в самій Греції

 Росія спростувала виділення Греції €5 млрд (оновлено)
Дмитрий Песков
Фото: telegrafist.org

Греція та Росія не домовлялися про аванс 3-5 мільярдів євро, повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Росія не обіцяла фінансову допомогу, бо її ніхто не просив", - розповів Пєсков в інтерв'ю Радіо Business FM у суботу.

Видання Slon після коментаря прес-секретаря зазначило, що в прямому сенсі грецькі джерела говорили не про допомогу, а про надання кредиту.

Раніше німецький журнал Spiegel з посиланням на високопоставленого члена партії СІРІЗА повідомив, що Греція та Росія мають намір 21 квітня підписати двосторонню угоду, за умовами якої Афіни як передоплату за будівництво газопроводу "Турецький потік" можуть отримати до п'яти мільярдів євро.

Однак і після спростування Пєскова джерела західних агентств в уряді Греції стверджують, що угоду про виділення грошей таки буде підписано.

Так, у коментарі AFP один з представників грецьких перемовників підтвердив, що аванс узгоджено і підписання угоди відбудеться "у вівторок, 21 квітня, в Афінах", куди прибуде представницька делегація з РФ. Чиновник вказав, що угода пов'язана з продовженням запланованого газопроводу "Турецький потік" до території Греції. За даними AFP, сума буде "близька до верхньої межі, зазначеної Spiegel", тобто до 5 млрд євро. Греція може отримати ці кошти "вже найближчим часом, протягом декількох місяців".

Росія на початку грудня оголосила про відмову від проекту газопроводу "Південний потік", який мав пройти дном Чорного моря і через Болгарію доставляти паливо в балканські країни, а також Угорщину, Австрію та Італію. Натомість РФ оголосила про будівництво газопроводу до Туреччини і створенні на кордоні з Грецією газового хабу для споживачів Південної Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram