ГоловнаСуспільствоЖиття

За рік АТО в Україні у в'язниці опинилися лише один терорист і один диверсант, - ЗМІ

СБУ у відповідь на запит журналістів надала дані про засуджених у зв'язку з терористичною діяльністю

За рік АТО в Україні у в'язниці опинилися лише один терорист і один диверсант, - ЗМІ
Архивное фото
Фото: twitter.com/ServiceSsu

Тільки дві людини отримали термін за причетність до тероризму в Україні за рік проведення антитерористичної операції, передає "Ліга. Новини" з посиланням на публікацію в газеті "Дзеркало тижня". Такі дані отримали журналісти видання у відповідь на інформаційний запит в СБУ.

Незважаючи на безліч повідомлень про затримання диверсійно-розвідувальних груп, окремих терористів і їхніх поплічників, які регулярно поширює СБУ і Президент, за такі дії майже нікого не покарано.

"Ще наприкінці минулого року, зіткнувшись у реєстрі судових рішень з окремими курйозними випадками звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які притягувалися за статтями Кримінального кодексу про шпигунство, диверсії і терористичні акти (ст. 113, 114, 258 ККУ), в СБУ було направлено інформаційний запит і отримано відповідь. Для отримання повнішої картини цього року було подано такий же запит, і 2 квітня надійшла відповідь СБУ. Таким чином, ми маємо дані за 2014 р. (від початку АТО) і перший квартал (2015 року, - ред .)", - пише журналіст ZN.UA Валентина Самар.

Було подано запит інформації щодо всього процесуального ланцюжка - затримання, оголошення про підозру, відкриття кримінального провадження, напрямок обвинувального акта до суду і винесення обвинувального вироку.

Згідно з відповідями СБУ, від початку АТО і на початок квітня 2015 року засуджені до позбавлення волі один диверсант і один терорист. Їхні імена і терміни покарання ZN.UA не назвали.

При цьому у зазначений період за ст. 258-258-5 КК слідчими СБУ розслідувалося 1661 кримінальне провадження щодо 470 осіб. Даних про винесення стосовно них обвинувальних вироків за ст. 258 (втягнення у вчинення теракту, публічні заклики до них, створення тергруп та фінансування тероризму) у відповіді СБУ нема.

У 2015 р., йдеться в документі, СБУ відкрито 11 кримінальних проваджень за ст. 113 ККУ і 109 - за ст. 258. При цьому за ст. 114 кримінальні провадження в ЄРДР протягом першого кварталу 2015 р. не реєструвалися.

У більшості випадків, як стверджують джерела ZN.UA, величезна різниця в кількості затриманих і тих, що дійшли до суду, припадає на обміни "полоненими". "Це тема - покрита абсолютним мороком і яка перебуває за дальнім колом закону - вимагає окремого (і не одного) розслідування", - зазначає автор статті.

Нагадаємо, нещодавно СБУ повідомляла, що затримала організаторів "референдуму" в Донецькій області. Раніше спецслужба також заарештувала 11 диверсантів у Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram