ГоловнаПолітика

В Україні залишилося п'ять доларових мільярдерів із 13-ти

Рінат Ахметов збіднів удвічі, але залишився найбагатшим українцем

В Україні залишилося п'ять доларових мільярдерів із 13-ти
Фото: shakhtar.com

Бізнесмен Рінат Ахметов знову очолив рейтинг найбагатших українців, незважаючи на те, що його статок за підсумками 2014 року скоротився майже удвічі до $7,7 млрд.

Про це свідчить рейтинг 100 найбагатших українців, складений журналом "Фокус".

Сумарний статок першої п'ятірки, в яку, крім Ахметова, увійшли Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Віктор Пінчук і Вадим Новинський, склав $15 млрд. Порівняно з результатами торішнього рейтингу, коли сумарний статок лідерів становив $28 млрд, він скоротився на 46%.

Зазначимо, що в минулому рейтингу "Фокусу" було 13 доларових мільярдерів, за підсумками 2014-го їхня кількість скоротилася до п'яти. 13 осіб узагалі вибули зі списку - наприклад, Микола Лагун. Торік він займав 27 сходинку зі статком $501 млн, але після банкрутства Дельта Банку активи Лагуна не дотягнули до $40 млн. Саме у стільки редакція оцінила статок Геннадія Корбана, який займає соту сходинку і замикає список. Нинішнє потрапляння в сотню найбагатших для члена наглядової ради "Укрнафти" - дебют у рейтингу.

"Через обвал гривні активи найбагатших людей України сильно подешевшали в доларовому еквіваленті. Анексія Криму і війна на Донбасі позбавили багатьох бізнесменів не тільки активів, а й величезних ринків збуту", - зазначає видання.

При складанні рейтингу враховували активи не тільки громадян України, а й іноземців, які заробляють у нашій країні. Під час розрахунку статку брали до уваги основні бізнес-активи і готівку, отримані від продажу бізнесу за останні вісім років. Також в оцінку бізнесу включали вартість активів, оформлених на родичів, і комерційну нерухомість. Приватне нерухоме майно не оцінювали.

Перша десятка рейтингу:

1.Рінат Ахметов, SCM Group, $7,7 млрд

2.Ігор Коломойський, група "Приват", $2 млрд

3.Геннадій Боголюбов, група "Приват", $1,9 млрд

4.Віктор Пінчук, EastOne, $1,8 млрд

5.Вадим Новинський, Смарт-Холдинг, $1,6 млрд

6.Констянтин Григоришин, Енергетичний стандарт, $920 млн

7.Леонід Юрушев, компанія "Ярославів Вал", $900 млн

8.Дмитро Фірташ, Group DF, $880 млн

9.Олександр Ярославський, група DCH, $850 млн

10.Олег Бахматюк, UkrLandFarming, $800 млн.

Нагадаємо, за версією Forbes, в Україні у 2014 році було дев'ять мільярдерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram