ГоловнаПолітика

Швейцарія запустила процедуру повернення Україні грошей Януковича

Федеральне відомство юстиції видало ордер на вилучення банківських записів

Швейцарія запустила процедуру повернення Україні грошей Януковича
Фото: open.by

Швейцарська влада задовольнила запит ГПУ про надання правової допомоги Україні щодо заблокованих рахунків Віктора Януковича та його оточення. Це перший крок до повернення Україні цих грошей.

Про це пише Swissinfo з посиланням на представника Федерального відомства юстиції Швейцарії Фолко Галлі.

Відомство видало ордер на вилучення банківських записів.

Прохання Генпрокуратури України від 11 лютого 2015 року, яке задовольнила швейцарська влада, стосується надання взаємної правової допомоги в рамках кримінальної справи про розкрадання майна, зловживання владою і службовими повноваженнями, шахрайство і відмивання грошей.

Це вперше представники швейцарської юстиції ухвалили позитивне рішення щодо юридичного запиту у справі Януковича, додав Галлі.

Швейцарське видання, втім, підкреслює, що може минути ще дуже багато часу, перш ніж які-небудь гроші повернуться в Україну, оскільки вся процедура може бути ще оскаржена зацікавленими особами. Крім того, необхідно одержати з України легітимний ордер на арешт майна та активів.

Нагадаємо, Швейцарія була однією з перших країн, які заморозили активи колишнього президента України, а також 30 інших людей з його оточення, незабаром після того, як його повалили на початку лютого 2014 року. На рахунках Януковича було щонайменше 170 млн швейцарських франків. Тоді ж почалося розслідування можливого відмивання грошей Януковичем і його сином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram