ГоловнаПолітика

В Україні склалися сприятливі умови для реформ - екс-прем'єр Литви

Щоб реалізувати реформи, необхідна хороша команда і умови глибокої економічної кризи.

Український уряд, який задекларував масивний пакет реформ у більшості сфер економіки та державного управління, сьогодні отримав хороші умови для їхньої реалізації.

Про це заявив у Вашингтоні колишній прем'єр-міністр Литви Адріус Кубіліус, повідомляє Укрінформ.

"Україна зараз має гарні умови для ефективного виконання порядку денного реформ", - заявив колишній голова литовського уряду в Атлантичній раді.

За його словами, такий висновок він зробив, спираючись на практику Литви, яка проходила через ці процеси в 1990-х роках.

"Для того, щоб реалізувати глибокі реформи, необхідна наявність двох головних факторів. Перш за все, потрібно мати хорошу команду, здатну впроваджувати зміни, і я думаю, Україна має таку команду зараз", - зазначив колишній голова литовського уряду. І другий фактор, зазначив він, це перебування в умовах глибокої економічної кризи, яка повинна "давати потужну мотивацію рухатися вперед".

Крім того, продовжив екс-прем'єр, потрібно, щоб процес реформ був тривалим і послідовним, у тому числі після приходу наступного уряду.

"Головною перешкодою протягом довгого терміну процесу реформ в Україні можуть стати наступні парламентські вибори в країні, якби вони не відбулися", - наголосив політик.

Він пояснив, що, з досвіду, в країнах Центральної Європи після революцій до влади прийшли революційні сили, але на наступних виборах люди голосували за інші партії, які перед цим опинилися в опозиції. Тому, як зазначив колишній прем'єр-міністр Литви, для України, безумовно, важливо, що сьогодні у владі проєвропейські політичні партії, але також дуже важливо мати в перспективі проєвропейськи орієнтовані партії, в тому числі в опозиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram