ГоловнаСвіт

ООН: в Ємені посилюється проблема нестачі продовольства

У Ємені зростає кількість вимушених переселенців

ООН: в Ємені посилюється проблема нестачі продовольства
Фото: alternativenews.org

Погіршення ситуації в Ємені поставило майже половину населення країни в умови нестачі продовольства.

Про це заявили у Всесвітній продовольчій програмі (ВПП) ООН, інформує агентство Рейтер.

Говорячи про нестачу продовольства, ВПП мають на увазі відсутність "постійного доступу до достатньої кількості безпечної, поживної їжі для підтримки здорового та активного життя". За оцінками ВВП, наразі брак продовольства відчувають близько 12 млн єменців. Для порівняння, минулого року це число становило 10,6 млн осіб.

За даними ООН, відтоді, як у вересні шиїтські повстанці-хоусити захопили єменську столицю Сану, жертвами конфлікту між повстанцями і урядовими військами стали 600 осіб, 2200 осіб отримали поранення, ще 100 тис. стали вимушеними переселенцями.

Згідно з інформацією ВПП, єменці відчувають нестачу пшеничного борошна, особливо у південних регіонах, де ціна на зерно зросла майже на 40% порівняно з тим, якою вона була до конфлікту. Крім того, магазини і продовольчі ринки у всій країні не працюють.

Ємен імпортує майже 90% свого основного продовольства. Це робить його особливо вразливим до зривів поставок, оскільки торговці не можуть вільно пересуватися в період активних бойових дій.

"Ми боремося за те, щоб дістатися до людей через погіршення ситуації з безпекою", - сказала прес-секретар ВПП пурніма Каш'яп (Purnima Kashyap).

Очікується, що в наступні кілька днів ВПП і її партнери забезпечать їжею 105 жителів портового міста Адена, котрі позбулися даху внаслідок бойових дій.

Крім того, за словами Каш'яп, у деяких частинах Сани і в Адені відчувається гостра нестача палива. "Ми звертаємося до всіх воюючих сторін конфлікту з проханням дозволити нам поповнити наші продуктові та паливні запаси, щоб урятувати життя", - сказала вона.

Проіранськи шиїтські бойовики-хоусити за останні тижні активно намагаються захопити владу в Ємені. Проти них 26 березня почала діяти коаліція сунітських країн на чолі з Саудівською Аравією, чиї ВПС регулярно завдають ударів по об'єктах повстанців у Ємені. Ця операція отримала назву "Буря рішучості".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram