ГоловнаКультура

На Книжковому Арсеналі покажуть "Арсенал" Олександра Довженка

Показ фільму відбудеться із саундтреком британського музиканта Гая Бартелла

На Книжковому Арсеналі покажуть "Арсенал" Олександра Довженка
Кадр из фильма "Арсенал"
Фото: Национальный центр Довженко

У рамках 5-го літературного фестивалю "Книжковий Арсенал" відбудеться показ відреставрованого знаменитого фільму Олександра Довженка "Арсенал".

Про це повідомляє прес-служба Національного центру Довженка.

Фільм покажуть 22 квітня в супроводі нового саундтрека, написаного британським музикантом-мультиінструменталістом Гаєм Бартеллом.

"Арсенал/Січневе повстання у Києві" - один фз найскладніших за формою фільмів Олександра Довженка. Його зняли у 1928 році на Одеській кінофабриці ВУФКУ, оператором виступив Данило Демуцький, декорації створив Володимир Мюллер.

Фільм прославив Довженка не тільки в межах СРСР, а й у Західній Європі та Північній Америці. Національна рада американських кінокритиків включила "Арсенал" до п'ятірки кращих фільмів 1929 року, разом зі "Страстями Жанни Д'Арк" Дреєра.

Картина Довженка розповідає про те, як більшовицьке повстання на київському заводі "Арсенал" придушили війська Центральної Ради.

Автором нового саундтрека для "Арсеналу" став британський музикант Гай Бартелл, засновник інді-проекту Bronnt Industries Kapital у Брістолі. Бартелл випустив три студійні альбоми, один з яких - "Häxan" - був створений у 2007 році як саундтрек до однойменного культового шведському фільму.

Бартелл вже писав музику для українського кіноавангарду: у 2012 глядачам представили відреставрований фільм українського режисера Віктора Туріна "Турксиб" (1929) на кінофестивалі "Німі ночі" і в рамках проекту "Коло Дзиґи".

Показ в Арсеналі буде десятим у проекті "Коло Дзиґи", заснованому Національним центром Довженка і покликаному популяризувати український кіноавангард.

Концерт відбудеться 22 квітня, початок о 20:00.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram