ГоловнаСвіт

Google загрожує $6 млрд штрафу за монополізацію ринку інтернет-пошуку

Проти Google порушили антимонопольне розслідування через операційну систему Android.

Google загрожує $6 млрд штрафу за монополізацію ринку інтернет-пошуку
Google
Фото: Lenta.ru

Єврокомісія офіційно звинуватила компанію Google у зловживанні домінуванням на ринку інтернет-пошуку.

Про це йдеться в прес-релізі Єврокомісії.

З 2010 року проти компанії ведуть антимонопольне розслідування. Google уже тричі подавала комісії свої пропозиції змін системи послуг, однак вони не задовольнили європейського регулятора.

Сьогодні єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер (Margrethe Vestager) повідомила, що Єврокомісія надіслала на адресу Google так звану заяву про заперечення. Компанія, однак, може оскаржити цю заяву.

Вестагер стверджує, що Google віддавала перевагу власній системі порівняльного шопінгу в пошуковій видачі, штучно занижуючи позиції аналогічних рішень конкурентів. "У Google тепер є можливість переконати Комісію у зворотному. Однак якщо розслідування підтвердить наші побоювання, Google доведеться відповісти за законом і змінити підходи до ведення бізнесу в Європі", - наголосила вона.

"На підставі нашого попереднього розслідування Єврокомісія сьогодні також офіційно почала окреме розслідування про можливі зловживання в розвитку та застосуванні системи Android. Моє завдання полягає в забезпеченні в Європі нормального конкурентного середовища, щоб споживачі й інноваційні компанії могли отримувати вигоду і користь", - заявила вона.

Розслідування з приводу Android полягатиме в перевірці звинувачень, що Google нібито перешкоджає розробникам мобільних пристроїв використовувати модифіковані мобільні операційні системи Android і вимагає встановлювати на них тільки програми власного виробництва.

Єврокомісія має вирішальне слово в долі глобальних корпорацій і може штрафувати компанії на суму до 10% від їхньої річної виручки. Тож за підсумками розгляду розмір штрафу, який загрожує Google в цих справах, за деякими оцінками, може становити до $6 млрд.

Нагадаємо, наприкінці лютого "Яндекс" попросив російську антимонопольну службу перевірити Google.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram