ГоловнаСвіт

Гібралтар сподівається зберегти відносини з ЄС у разі виходу Британії з блоку

Лідер шотландських націоналістів заявила про можливість проведення повторного референдуму про незалежність.

Гібралтар сподівається зберегти відносини з ЄС у разі виходу Британії з блоку
Фабиан Пикардо, Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Влада британської заморської території Гібралтар сподівається зберегти свої зв'язки з Євросоюзом, якщо Великобританія проголосує за вихід зі складу цього блоку.

Про це заявив головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо (Fabian Picardo) в інтерв'ю виданню Financial Times, повідомляє агентство Рейтер

Як зазначає агентство, Пікардо дав інтерв'ю напередодні британських національних виборів, запланованих на 7 травня, за підсумками яких буде вирішено, чи відбудеться референдум про вихід Сполученого Королівства зі складу ЄС.

Можливість референдуму про членство Великобританії у ЄС обговорювали ще 2011 року. Однак тоді законодавці, більшість із яких були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. При цьому проти проведення референдуму виступав і прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, посилаючись на те, що Європа перебуває в глибокій кризі. У разі своєї перемоги на виборах 7 травня Кемерон пообіцяв провести 2017 року референдум про подальше перебування країни в ЄС. При цьому він обіцяє домогтися від інших країн спільноти проведення реформи, і в цьому випадку обіцяє агітувати за збереження Великобританії в складі ЄС.

Зараз Гібралтар має доступ до 500-мільйонного єдиного ринку ЄС, оскільки є залежною від Великобританії територією.

"Якщо одна частина Великобританії вирішить, що хоче вийти з Євросоюзу, то переговори повинні включати і кожну з окремих частин, які можуть залишитися (у складі ЄС - ред.) з різним ступенем членства", - сказав Пікардо. За його словами, вихід Великобританії з ЄС без можливості зберегти доступ окремих її частин до єдиного європейського ринку буде "екзистенціальної загрозою" для економіки Гібралтару.

Раніше такі побоювання висловлювали також шотландські та валлійські націоналісти, які побоюються, що референдум про вихід з ЄС може зашкодити їхній економіці, позбавивши їх життєво важливих торговельних зв'язків і зробивши їх менш привабливими для транснаціональних компаній у рамках блоку. Наприклад, лідер Шотландської національної партії Нікола Стерджен заявила минулого тижня, що, радше за все, наполягатиме на проведенні повторного референдуму про незалежність, якщо уряд Кемерона "спробує витягнути нас (Шотландію) з Євросоюзу всупереч нашій волі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram