ГоловнаСвіт

МЗС Ірану виклало план врегулювання єменського конфлікту

Тегеран наполягає на початок діалогу між єменською владою і повстанцями

МЗС Ірану виклало план врегулювання єменського конфлікту
Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф у вівторок виклав план врегулювання єменського конфлікту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

План Заріфа складається з чотирьох пунктів, і включає початок діалогу між єменськими повстанцями-хоуситами і законною владою країни, надання країні гуманітарної допомоги, режим припинення вогню і створення так званого "широкого" уряду для врегулювання конфлікту.

"Це питання (конфлікт - ред.) має вирішуватися єменцями... Іран і Саудівська Аравія мають брати участь у переговорах, але ми не можемо визначати майбутнє Ємену", - сказав він, виступаючи на конференції у Мадриді.

Крім того, Заріф укотре закликав припинити повітряні удари міжнародної коаліції на чолі з Саудівською Аравією по позиціях єменських повстанців. За його словами, авіаудари "просто не є відповіддю... Всі операції мають припинитися - наземні і повітряні", - сказав міністр.

Як зазначає агентство, пропозиція МЗС Ірану, швидше за все, розгніває Ер-Ріяд і його союзників, які звинувачують Тегеран в озброєнні хоуситів і втручанні у внутрішні справи Ємену. Іран у свою чергу заперечує надання військової допомоги єменським повстанцям.

У понеділок Заріф закликав до створення нового уряду в Ємені і запропонував допомогу Ірану в політичному переході. Він також припустив, що як на модель такого переходу можна спиратися на процес перебудови в Афганістані після американської інтервенції 2001 року.

Останнім часом відносини між Іраном та Саудівською Аравією були напруженими у зв'язку з ситуацією в Ємені. Саудівська Аравія проводить у Ємені військову операцію проти повстанців, яких нібито підтримує Іран.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram