ГоловнаСвіт

Турецьке МЗС викликало посла Ватикану через заяви Папи Римського про геноцид вірмен

Франциск образив Анкару

Турецьке МЗС викликало посла Ватикану через заяви Папи Римського про геноцид вірмен
Фото: EPA/UPG

Турецьке МЗС викликало посла Ватикану (нунція) Антоніо Лючібелло, щоб висловити протест з приводу заяви Папи Римського Франциска, який використовував слово "геноцид" для характеристики масового вбивства вірмен в Османській імперії в 1915 році.

Про пише BBC.

Папа Римський Франциск під час недільної меси заявив, що в минулому столітті світ пережив три страшні трагедії: сталінізм, нацизм і геноцид вірмен 1915 року.

Однак сама Туреччина постійно наполягає, що вбивства вірмен не були геноцидом.

Нагадаємо, що в 2013 році до Верховної Ради подали проект закону про визнання геноциду вірменського народу, що здійснювався протягом 1915-1922 років. Авторами законопроектів виступили нинішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і депутати-регіонали Вілен Шатворян та Нвер Мхитарян. Однак цей проект так і не було прийнято.

Згідно з міжнародним правом, геноцид вірмен 1915-1922 років визначається як злочин проти людства. Підкомісія ООН з прав людини визнала геноцид вірмен ще в 1987 році, в тому ж році Європарламент кваліфікував події 1915-1922 років щодо вірмен в Османській імперії як геноцид вірменського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram