ГоловнаСвіт

Обама обговорить з Кастро відновлення дипвідносин між США і Кубою

Обама відвідав Ямайку з історичним візитом.

Обама обговорить з Кастро відновлення дипвідносин між США і Кубою
Барак Обама, Рауль Кастро
Фото: EPA/UPG

У Панамі сьогодні ввечері пройде історична зустріч лідерів США та Куби Барака Обами і Рауля Кастро.

Як повідомляє euronews, Обама і Кастро вже прибули в острівну державу, де в п'ятницю стартує сьомий саміт Америк.

Куба бере участь у форумі вперше після дипломатичного примирення з Вашингтоном. На першій офіційній зустрічі президент США і кубинський лідер повинні обговорити відновлення дипломатичних зв'язків.

На шляху до Панами Барак Обама встиг відвідати Ямайку і зустрітися там із прем'єр-міністром країни Поршією Сімпсон-Міллер.

"Я ніколи не припускав, що за одну ніч усе зміниться, що Куба раптом стане дипломатичним партнером, наприклад, таким, як Ямайка. Для цього знадобиться трохи часу", - заявив американський лідер.

Візит Обами на Ямайку - також історичний, оскільки останнім президентом США, який туди приїжджав, був Рональд Рейган у 1982 році.

Увечері четверга відбулася знакова зустріч державного секретаря США Джона Керрі і міністра закордонних справ Куби Бруно Родрігеса. Це перші переговори голів зовнішньополітичних відомств двох держав з 1958 року.

У дводенному саміті Америк беруть участь понад 30 керівників країн Північної та Південної Америк. Барак Обама і Рауль Кастро зустрінуться під час традиційної вечері лідерів держав. Вони повинні почати процес залагодження спірних питань, які з'явилися в результаті ворожнечі між державами впродовж понад півстоліття.

Відносини США та Куби різко погіршилися після революції 1959 року, яка привела до влади брата Рауля Кастро - Фіделя. Вашингтон і Гавана розірвали дипломатичні відносини, а США також наклали на Кубу торгове ембарго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram