ГоловнаПолітика

Порошенко анонсував переведення флоту на стандарти НАТО (оновлено)

Президент обіцяє відновити боєздатність ВМС

Порошенко анонсував переведення флоту на стандарти НАТО (оновлено)
Фото: twitter.com/stsegolko

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна відновить боєздатність своїх Військово-Морських сил.

"Так само, як ми практично з нуля створили армію, повинні створити Військово-Морські сили", - цитує у твіттері Президента його прес-секретар Святослав Цеголко.

Порошенко на зустрічі з моряками флагмана ВМС фрегата "Гетьман Сагайдачний" в Одесі також заявив, що український флот має бути сучасним і сумісним з кораблями країн НАТО. Пріоритетним він назвав побудову нових кораблів в Україні.

Президент також висловив вдячність і нагородив "нахімовців", які співали український гімн в окупованому Криму.

Як згодом повідомила прес-служба Президента, Порошенко оголосив про початок реалізації програми відродження українського військово-морського флоту.

"З метою реалізації Морської доктрини України починаю пілотний проект відродження та розвитку Військово-Морських сил", - повідомив Президент, зазначивши, що до цієї роботи залучать українських й іноземних експертів. За його словами, бойове ядро флоту становитимуть кораблі-носії ударної зброї, берегові ракетні й артилерійські комплекси, а також морська авіація і морська піхота.

Порошенко додав, що необхідно якнайшвидше розробити і реалізувати Державну цільову програму розвитку кораблебудування на період до 2035 року.

Президент заявив, що на відродження ВМС потрібні великі фінансові ресурси, але влада їх знайде.

Візит Президента до Одеси проходить у 71-шу річницю визволення міста від нацистських загарбників. Порошенко вже вшанував пам'ять визволителів Одеси.

Нагадаємо, в листопаді з'явилася інформація, що Президент Петро Порошенко схвалив пропозицію трансформувати Військово-Морські сили України у флотилію, перевести командування ВМС з Одеси до Миколаєва і підпорядкувати Південному оперативному командуванню. Одна вона не отримала підтвердження.

Згодом нардеп Дмитро Тимчук оприлюднив відповіді від міністра оборони та керівництва Генштабу ЗСУ на свої запити щодо майбутнього Військово-Морських сил ЗС України.

Згідно з отриманою депутатом інформацією, тривають переговори із західними країнами про можливість безкоштовної передачі ВМС України катерів берегової охорони зі США, а також про закупівлю за мінімально можливою ціною вживаних корветів і тральщиків.

Також тривають переговори з європейськими країнами колишньої Організації Варшавського договору про отримання ВМС України комплектуючих, запасних виробів і боєкомплектів до військово-морської техніки радянського виробництва, яка зараз є у складі ВМСУ.

Кілька одиниць суден забезпечення ВМС розраховують отримати від українських цивільних структур.

Триває будівництво двох малих броньованих артилерійських катерів для ВМСУ. Розробляють морський патрульний катер типу "Лань".

Однак держпрограму будівництва бойових кораблів класу "корвет" заморожено до закінчення бойових дій на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram