ГоловнаПолітика

Проти 7 суддів Конституційного Суду порушено кримінальні справи, - Мін'юст

Судді КС допомогли екс-президенту Януковичу узурпувати владу у вересні 2010 року

Проти 7 суддів Конституційного Суду порушено кримінальні справи, - Мін'юст
Фото: EPA/UPG

Сьогодні існують всі підстави притягнути до відповідальності сімох суддів Конституційного Суду, які допомогли екс-президенту Віктору Януковичу узурпувати владу у вересні 2010 року.

Про це на брифінгу заявив член Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції Сергій Іванов, інформує УНІАН.

"У провадженні Генпрокуратури перебувають справи, порушені за ознаками злочинів, передбачених статтями 109, 110, 255 Кримінального кодексу. Остаточного процесуального рішення щодо них ще немає. Але є всі підстави, щоб притягнути сімох суддів КС до відповідальності, позбавити їх статусу судді, оскільки вони легітимізували узурпацію влади", - сказав Іванов.

Також він висловив переконання, що ці семеро суддів не мають ані законного, ані морального права розглядати справу про конституційність закону про очищення влади, як і будь-які інші справи КСУ.

Нагадаємо, 8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Конституції України", який передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління. Восени 2010 року Конституційний Суд визнав цей закон нелегітимним і повернув Конституцію 1996 року.

Сьогодні, 9 квітня, СБУ порушила кримінальну справу проти Януковича, суддів КС, а також низки інших колишніх чиновників за узурпацію влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram