ГоловнаСуспільствоВійна

Amnesty International назвала бойовика "Моторолу" військовим злочинцем

Правозахисники вимагають розслідувати страти і тортури українських військових на Донбасі

Amnesty International назвала бойовика "Моторолу" військовим злочинцем

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайного розслідування, а також вжиття інших заходів для вирішення гуманітарної кризи і кризи у сфері прав людини на Донбасі.

Про це йдеться у заяві Amnesty International, опублікованій на сайті організації.

"Нові докази цих позасудових страт тільки підтверджують те, про що ми підозрювали тривалий час. Питання полягає тепер у тому, що лідери сепаратистів збираються з цим робити?" - заявив заступник директора програми Amnesty International у справах Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

На переглянутих правозахисниками відеоматеріалах показано, як українського солдата Ігоря Брановицького, одного із захисників Донецького аеропорту, затримують і допитують. Опубліковані на YouTube відеокадри вказують на те, що йому завдавали удари в обличчя. Його утримували в полоні, поки не вбили. Його тіло повернули родині на початку квітня і поховали у Києві 3 квітня. Служба безпеки України вже почала розслідувати його вбивство.

"Тортури, жорстоке поводження та умисне вбивство солдатів, яких затримали, поранили і тих, хто здався, є військовими злочинами. Ці останні свідчення мусять негайно, ретельно і неупереджено розслідувати, а винних мають притягнути до відповідальності визнані органи в рамках справедливого судового розгляду", - підкреслюється у заяві.

У публікації на сайті українського видання KyivPost від 6 квітня показано заяву, зроблену, як повідомляється, Арсенієм Павловим, більше відомим під позивним "Моторола". Павлов як російський громадянин і ватажок групи "Батальйон Спарта" заявив, що розстріляв 15 полонених солдатів українських Збройних сил. Він, імовірно, вбив Ігоря Брановицького.

"Позасудові страти є військовим злочином - просто і ясно. Лідери самопроголошеної "ДНР" мають послати своїм бойовикам чіткий сигнал: ті, хто бореться на їхньому боці або від їхнього імені, мають поважати права людини і міжнародне гуманітарне право. Вони повинні терміново вивести зі своїх лав тих, хто підозрюється у відповідальності за замовлення або вчинення серйозних порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права, а також повною мірою співпрацювати з будь-яким незалежним розслідуванням", - резюмував Кривошеєв.

Нагадаємо, МВС ідентифікувало більшість бойовиків формування "Спарта", яке діяло на території Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram