ГоловнаПолітика

Атака на Яценюка: як депутати ТСК створювали

"І на це дивилась вся країна. Який сором", - після трьох годин засідання двох парламентських комітетів каже одна з його учасниць.

З емоціями, взаємними звинуваченнями і мало не з бійкою депутати провели спільне засідання Комітету з питань запобігання корупції і з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Питання порядку денного - публічні звинувачення Арсенія Яценюка в корупційних діях, озвучені екс-главою Державної фінансової інспекції Миколою Гордієнком.

Уже на початку засідання депутати поділились на прихильників і противників діяльності прем'єра. "Відбивалися" за Яценюка його соратники з "Народного фронту" і окремі депутати з інших фракцій. "Свобода", "Батьківщина" і депутат від БПП Сергій Каплін розгорнули піар-акції проти прем'єра. А БПП удавав, що не бере участі в конфлікті, а згодом таки став арбітром між двома таборами депутатів.

Свою нейтральну позицію поки займає і президент Петро Порошенко, який жодним чином не відреагував на скандал, що триває із середини березня.

18 березня на той момент уже усунутий з посади глави Держфінінспекції Микола Гордієнко вперше озвучив звинувачення на адресу уряду і особисто Яценюка. Говорив він про суму зловживань у 7,6 млрд гривень.

Фото: 112.ua

Зробив він це безпосередньо у парламенті. Майданчик для цього забезпечили йому представники фракції "Батьківщина".

"Подання на брифінг Гордієнка виходило від "Батьківщини". Є домовленість і з БПП з цього приводу. Кожна сторона отримує в цій ситуації свої дивіденди", - повідомив один із позафракційних депутатів на правах анонімності.

В кінці березня Генпрокуратура відкрила за озвученими Гордієнком фактами провадження, а Кабмін розпочав службове розслідування щодо його діяльності, створивши спеціальну комісію.

Згодом перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова, озвучуючи результати розслідування, заявила, що дії екс-посадовця можуть підпадати під три статті Кримінального кодексу. По-перше, він не виконував всіх доручень прем’єр-міністра та уряду (ч. 2 ст. 367 КК – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), по-друге, надав неправдиві відомості в декларації (ст. 366), по-третє, "матеріали перевірки свідчать про можливість скоєння Миколою Гордієнко кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК - зловживання владою або службовим становищем з метою отримання будь-якої особистої вигоди", у зв’язку з призначенням його сина – Олександра Гордієнка на посаду прокурора Солом'янського району Києва.

Відреагував на цю ситуацію і Арсеній Яценюк. В інтерв’ю "ТСН. Тиждень" він заявив, що Гордієнкові "обіцяли імунітет", якщо він дасть неправдиві свідчення проти уряду.

"(Обіцяли) політичні сили і люди, які зацікавлені у повторенні ситуації 2005 року, у зміщенні уряду, який почав боротися з корупційною мафією", – зазначив він, пообіцявши назвати цих людей в парламенті.

Прем’єр також додав, що цифра 7,5 млрд грн., озвучена екс-главою Держфінінспекції, не має жодного стосунку до його Кабміну. "Із загальної цифри 7 млрд – це всі розрахунки та перевірки, які здійснювалися ще за часів президентства Віктора Януковича", – додав Яценюк.

***

Скандал розгорнувся з новою силою у вівторок – 7 квітня: під парламентом з прапорами і транспарантами прийшли прихильники «Свободи», а лідери партії активно виголошували промови з вимогою створити тимчасову спеціальну комісію парламенту для розслідування заяви Гордієнка, а відповідно – можливих корупційних дій прем’єра. Поряд стояло близько трьох десятків червоних наметів, схожих на "ударівські", де збирали підписи за відставку уряду. Їх виставив власним коштом нардеп від БПП Сергій Каплін. Згодом в залі засідань "свободівці", кілька депутатів "Батьківщини", групи "Воля народу" і Каплін заблокують трибуну, галасуючи: "ТЕ-ЕС-КА".

Фото: Сергей Нужненко

Політичні торги

Вже тоді в кабінеті спікера Володимира Гройсмана почалися переговори між представниками фракцій і груп. "ТСК ніколи реально не мали впливу, створення її – це скоріше формальність, – казав тоді LB.ua в кулуарах один із депутатів "Народного фронту". – Але це принципове питання, питання політичного впливу в парламенті".

"Домовились провести спільне засідання двох комітетів – Кожем’якіна і Соболєва, – повідомив, виходячи з залу депутат від “Батьківщини" Ігор Луценко. – Правда, не розумію, до чого тут комітети, якщо вони також можуть рекомендувати створити ТСК. Навіщо затягувати час?!".

Він припустив, що деякі фракції не хочуть створювати ТСК, тому що "бояться, що буде політичний удар по їх фігурах в уряді". "Бояться цього великі фракції. Але в основному "Народний фронт" дуже сильно не хоче... Я не розумію, в чому проблема. Можна створити ТСК і в рамках її роботи доводити свою правоту", - вважає депутат.

"Ведуться торги. Можливо, про приватизацію, бо зараз все ділять... Чи інші фінансові потоки державних підприємств", – сказав згодом LB.ua один з депутатів на правах анонімності.

Три години скандалу

На засіданні комітетів "під куполом" Ради деталі скандалу дещо змінились. Микола Гордієнко заявив, що під час прем'єрства Яценюка були виявлені 3,5 млрд гривень корупційних збитків. З них 220 млн гривень були знайдені в ДП "Держспецзв'язку", 552,5 млн – в Мінфіні, 295,7 млн – в "Укрзалізниці", 301,4 млн - в "Укрзалізничпостач", 1,5 млрд – в "Енергоатомі".

Микола Гордієнко
Фото: www.rada.gov.ua
Микола Гордієнко

В свою чергу, перший заступник генпрокурора Володимир Гузир повідомив, що ГПУ виявила порушення в діяльності держпідприємств на суму більше 685 млн грн з 1 березня по 31 грудня 2014 року. Прем’єр-міністр, за його словами, звернувся в ГПУ з заявою, що готовий давати покази, втім, «на даний момент необхідності проведення допиту прем’єра чи інших членів Кабміну немає”.

Не обійшлося і без кількох емоційних конфліктів. Зокрема, перший викликав виступ Гордієнка, де він згадав Майдан, говорячи про корупцію в органах Держфінінспекції. Починав він здалеку: "В кінці липня 2014 року нам було зменшено фінансування на 70%, а це ще був час Януковича-Азарова. Якщо взять факт "Аграрний фонд", де ми виявили збитки 2 млрд 75 млн. Коли на Майдані 18-19 числа розстрілювали героїв Майдану, з цього підприємства були перераховані 2 млрд 75 млн на банк Курченка, який через три дні ввів тимчасову адміністрацію, а потім що трапилось, ви знаєте… А керівник цього підприємства пропрацював аж до 2015 року, хоча він повинен був бути відсторонений…

Так у зв’язку з цим, по корупційним діям, якби з нас не зняли фінансування, а я вам раніше доповідав, що до зняття фінансування я провів ротацію в центральному апараті близько 70%. Однак, коли з нас зняли фінансування у нас пішов дуже великий потік працівників. Із серпня по грудень 2014 із 4 тис 339 співробітників більше 4 тисяч були у вимушених прогулах, відпустках. Реальну зміну керівного стану я не мав можливості повести… Звільнилось більше тисячі осіб…"

"Я прошу ніколи в житті не вживайте слова "кров патріотів" і "патріоти". Де ви були, коли ми стояли на Майдані…", – стукаючи по столу, відреагував депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей.

"Я також був учасником Майдану", – понуро сказав Гордієнко. В залі вибухнув сміх, а згодом депутати без мікрофонів почали щось кричати, хто в бік екс-посадовця, хто – комусь з депутатів. "Я допомагав учасникам Майдану", – поправив себе Гордієнко.

Тим часом біля нього сів депутат від БПП Сергій Каплін, який до того активно ходив по залу. А нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко підійшов до голів комітетів і показав їм щось на планшеті.

Фото: www.rada.gov.ua

"На одному із сайтів з’явилась інформація і відповідне відео, суть якого полягає в тому, що екс-керівник "Укрзалізниці" Борис Остап’юк і колишній комерційний директор "Укрпошти" Василь Веселий звернулись в МВС з заявами про вимагання у них хабара посадовими особами Держфінінспекції. Фігурують цифри – 500 тисяч доларів і 100 тисяч», – заявив, випереджаючи Геращенка, його сусід Віталій Барвіненко (група "Відродження").

Геращенко швидко повернувся на місце, підхопив тему і запропонував подивитись "кіно", втім, депутати не реагують. Згодом виявилось, що МВС порушило кримінальну справу за фактом хабарництва Гордієнка.

"Це чисто політичні розборки. Не знаю, хто стоїть за паном Гордінком, але знаю, що велика кількість народних депутатів "Народного фронту" та інших представників прийшли захищати пана Яценюка. Зловживання очевидні як з одного, так і з іншої боку. Всі матеріали, які випливають, з’являються в останній день, перед засіданнями. Це тільки політичне замовлення", – вважає позафракційний депутат Володимир Парасюк.

Тим часом, депутат Каплін знову походжав по залу, періодично підходячи до голів комітетів і шепчучи щось то Соболєву, то Кожем'якіну. "Їдь в Росію, в Росію...", - реагували нардепи від "Народного фронту".

Фактичну риску під обговоренням теми поставило запитання Парасюка до Гордієнка: "Ви особисто можете довести причетність самого Яценюка до розкрадання коштів?".

"На всіх підприємствах, які я вам перерахував, працюють призначені керівники, афільовані особи з Яценюком. Ви можете запросити цю інформацію…", – монотонно продовжував екс-глава Фінінспекції.

"Ні, він не може. Все", – констатував Парасюк розчаровано.

Емоції почали спадати після заяви керівника фракції БПП Юрія Луценка: "Особливо хочу акцентувати на тому, що ми сьогодні жодного разу не почули жодного факту про протиправні діяння прем'єр-міністра чи міністра. Жодного. Тому я підтримую позицію колеги Тетерука: старанно зліплюваний міф про тотожність між 7,5 млрд. грн. розкрадання і урядом є брехнею. Навіть інформація або думка шановного пана Гордієнка про тотожність 3,5 млрд. за часи Яценюка і уряду стосується лише підзвітних уряду підприємств, що сам він і підтвердив", – захистив Луценко прем’єра.

І хоч депутати з цим погоджувались, втім, голосувати вирішили як за створення ТСК, так і робочої групи на базі двох комітетів.

"Голосуємо тільки за робочу групу, за ТСК – ні", - кивав колегам по фракції в комітетах депутат від "Народного фронту" Андрій Тетерук, який весь час сидів поруч з представниками Кабміну.

Крім цього, комітети рекомендували парламенту ухвалити закон про тимчасові слідчі комісії, а також звернутись до правоохоронних органів, щоб Гордієнку надали охорону як свідку у справі про розкрадання коштів.

Після голосування в залі виник конфлікт між депутатом “Радикальної партії” Ігорем Мосійчуком та позафракційним Бориславом Березою. Останній кинув репліку в сторону “радикала”, мовляв, за голосування проплатили. На що Мосійчук відреагував: “Хто? Тобі проплатив Льовочкін”. У залі почали сміятись, а згодом Мосійчук жбурнув в Березу пляшкою з водою, відреагувавши на чергову фразу останнього.

Пізніше Мосійчук назвав Березу "останнім поцом" і "собачкою на повідку у Льовочкіна".

"Цей корупційний скандал, думаю, використовує БПП і "Батьківщина", – виходячи з залу, каже LB.ua Ігор Луценко. – Юлія Володимирівна не покидає надії стати прем’єром, а БПП хоче посунути товаришів із "Народного фронту". Судячи із заяви Юрія Луценка та відсторонення "ляшківців", про щось домовились… Що не будуть відстороняти Яценюка. Зараз йдеться тільки про те, як красиво пропіаритись".

"Думаю, зараз ця ситуація виллється в кадрові перестановки, можливо, навіть до розпаду коаліції чи "Народного фронту". Те, що вони так ревно захищають Яценюка, тільки мінус для них… Показуха буде, а реальних дій – ні", – додає ще один депутат – позафракційний.

Так, вочевидь, після такого скандалу Яценюку доведеться поплатитись бодай кадровими перестановками в уряді, які вже назріли давно. Як писала шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна, "слабкою ланкою" в Кабміні називають: міністра енергетики Володимира Демчишина, міністра екології Ігора Шевченка, глави МОЗ Олександра Квіташвілі.

Фото: Макс Требухов

Читайте: Команда власти: тест на прочность

По завершенні засідання Геращенко зібрав до десяти журналістів і таки продемонстрував їм відео із заявами екс-посадовців про корупційність Гордієнка.

Хто такий Гордієнко

Микола Гордієнко працював головою Держфінінспекції з квітня минулого року. 2010-2011 роках він був заступником голови Головного контрольно-ревізійного управління України Петра Андрєєва. А з грудня 2011 по серпень 2013 – директором операційного аудиту Держфінінспекції.

У його біографії значиться, що свого часу він був міліціонером, працював у керівництві податкової Київської області. А також був призначений заступником міністра транспорту та зв’язку Євгена Червоненка.

Під час перевірки комісії Кабміну щодо Гордієнка випливли факти з його декларації за 2013 рік. За словами першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, Гордієнко надав неправдиві відомості до своєї декларації за 2013 рік. "Гордієнко на сьогодні фактично проживає зі своєю нібито колишньою дружиною, з якою розлучився. Але цікаве майно, яке відійшло дружині, не було вписане в декларацію. Відповідно до законодавства, проживаючи сумісно, особа вважається такою, що веде спільний побут і є членом сім'ї", - зазначила вона.

Перевірка встановила, що колишній дружині Гордієнка належить низка земельних ділянок в Київській області загальною площею півгектара, нежитлові приміщення у центрі Києва по вулиці Житомирська,2, де розташований один з найдорожчих ресторанів "Княжий град", а також будинок на 400 квадратних метрів у Васильківському районі Київської області, кооперативні права та декілька авто преміум-класу марки "Мерседеc" та "БМВ". За словами Севостьянової, в технічних паспортах цих авто вказаний Микола Гордієнко як особа, котра може користуватися транспортними засобами.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram