ГоловнаПолітика

Екс-голова Держфінінспекції маніпулює цифрами і фактами, - Мін'юст

Микола Гордієнко хоче ввести українців в оману, впевнена заступник міністра

Екс-голова Держфінінспекції маніпулює цифрами і фактами, - Мін'юст
Фото: nfront.org.ua

Звільнений голова Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко не виконав більш як 70% доручень про перевірку найпотужніших державних підприємств, хоча прем'єр-міністр Арсеній Яценюк неодноразово звертав увагу на те, що там можуть бути порушення.

Про це під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, звітуючи про результати службової перевірки діяльності Гордієнка на займаній посаді, передає прес-служба партії "Народний фронт".

"Це і державне підприємство "Антонов", це й виконання комплексної програми будівництва вітрових електростанцій, де було встановлено порушення на 588 мільйонів гривень. Це і такі підприємства, як "Укрспирт"- близько 300 мільйонів гривень порушень, "Київводоканал", перевірки Генеральної прокуратури майже на мільярд щодо спорудження будівлі прокуратури в Києві, і так далі", - сказала Севостьянова.

За її словами, уряд Арсенія Яценюка склав список з 36 держпідприємств, які були визначені як пріоритети для перевірки.

"Так от, 70% цих підприємств взагалі не перевірялися паном Гордієнком, і це питання до нього, чому саме він вирішив, що ці підприємства не потрібно перевірити і провести професійні аудити", - підкреслила перший заступник міністра юстиції.

Наталія Севостьянова зазначила, що вже після початку службової перевірки діяльності пана Гордієнка він зробив публічні заяви про нібито 7,5 мільярда зловживань уряду Арсенія Яценюка, хоча це не входило в його обов'язки.

"Щодо вказаної суми службове розслідування встановило, що з цих 2,8 мільярда - це взагалі перевірки, які проводили в січні-лютому 2014 року, коли ще стояв Майдан. 5,5 мільярда гривень - це також перевірки, проведені в 2014 році, але вони стосуються періоду від 2007 до 2013 років, коли уряд Януковича був при владі і всі ці державні підприємства очолювали зовсім інші люди", - пояснила Севостьянова.

"Це цілковита маніпуляція фактами і цифрами для того, щоб ввести в оману український народ", - підкреслила заступник міністра юстиції.

Представник Кабміну звернула увагу, що для того, щоб спростувати озвучені Гордієнком заяви, на засідання комітету прибули керівники всіх держпідприємств.

"Вони сидять позаду вас. Це керівники "Нафтогазу", "Укртелекому", "Енергоатому", "Укрзалізниці", "Укрпошти", "Укргазвидобування", і вони можуть вам конкретно, за кожним фактом спростувати всі ці голослівні заяви", - підкреслила Севостьянова.

Зокрема, заступник міністра юстиції навела приклад з Держспецзв'язку, де пан Гордієнко наголошував на 228 мільйонах нібито зловживань.

"Ці порушення відносяться до 2013 року. Ці матеріали ревізії були передані Кабміном у ГПУ ще в серпні 2014 року і вже відкриті кримінальні провадження. На той час підприємство очолював пан Резніков, який ще був призначений у часи Януковича", - сказала вона.

За словами Севастьянової, щодо більшості порушень, про які говорить пан Гордієнко, Кабмін уже давно направив звернення до Генеральної прокуратури України, ще задовго до його публічних скандальних заяв. За деякими з них ще в кінці 2014 року було відкрито кримінальні справи.

"Саме Кабмін направляв заяви про провадження, уряд ініціював службову перевірку з цього приводу для того, щоб усіх винних було покарано", - резюмувала Севостьянова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram