ГоловнаЕкономікаБізнес

Агрокомплекс України потребує припливу інвестицій і системного прогнозування світових аграрних трендів, - Дубовий

Українським аграріям треба зберегти позиції в умовах надвиробництва у світі

Агрокомплекс України потребує припливу інвестицій і системного прогнозування світових аграрних трендів, - Дубовий
Фото: Макс Левин

На думку Олександра Дубового, політика і народного депутата VI-VII скликань, для того, щоб українські сільгоспвиробники могли нарощувати експортний потенціал і розширювати географію збуту, державі необхідно стимулювати залучення зарубіжних інвестицій, а також вибудувати систему прогнозування аграрних трендів, щоб виробники могли їх враховувати у своїх планах виробництва.

Про це він повідомив, коментуючи четверте засідання Національної ради реформ України, на якому обговорювалася роль аграрної галузі в економіці країни.

Він зазначив, що в умовах світового надвиробництва (у 2014 році у світі вироблено 2,54 млрд. т зернових, тоді як у 2015 році світове споживання може сягнути 2,48 млрд. т), українським аграріям зберегти свої конкурентні позиції буде ще складніше, і тому необхідно вже зараз замислитися про те, яким чином розширювати ринки збуту продукції.

За словами Олександра Дубового, сьогодні важливо створити умови для забезпечення аграрного сектору кредитами, які враховують сезонність галузі, які могли б виділятися під державні гарантії. Кредити під реалізацію цільових програм могли б виділятися агровиробникам і агропереробникам з урахуванням пільг, які надаються уповноваженим банкам.

Водночас для внутрішнього ринку, а значить, у тому числі для українського споживача, це дозволить фіксувати ціни на найбільш соціально значущі продовольчі товари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram