ГоловнаПолітика

Рада надала легалізованим добровольцям статус учасників бойових дій

Сім'ям загиблих добровольців дали право на компенсації

Рада надала легалізованим добровольцям статус учасників бойових дій
Бойцы батальона "Донбасс"
Фото: www.facebook.com/dostali.hvatit

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №1688, який передбачає право бійців добровольчих батальйонів на отримання статусу учасника бойових дій.

За ухвалення в цілому документа, яким внесено зміни до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту", проголосували 274 депутати при мінімально необхідних 226.

Однак право на статус учасника бойових дій отримають тільки ті бійці, добровольчі формування яких були включені до складу ЗСУ, МВС, Нацгвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів.

Також законом розширено перелік тих, хто може претендувати на статус інвалідів війни. Тепер інвалідами війни повинні визнавати не тільки військових, які отримали інвалідність внаслідок участі в АТО, а й працівників підприємств, також волонтерів, які забезпечували її проведення, бійців добровольчих батальйонів. При цьому добровольці мають право на статус інвалідів війни, навіть якщо формування, в яких вони воювали, не увійшли до складу ЗСУ, МВС чи Нацгвардії. У такому разі вони мають подати клопотання командира батальйону разом зі свідченнями як мінімум двох товаришів про участь покаліченого бійця в АТО, а також довідку АТЦ СБУ або Генштабу про те, що батальйон бійця виконував завдання у зоні АТО.

Закон також зараховує до учасників війни працівників підприємств та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, в порядку, встановленому законодавством.

Водночас документ поширює дію закону про соціальний захист ветеранів війни на сім'ї загиблих у зоні АТО добровольців (які воювали і в легалізованих, і в нелегалізованих батальйонах), а також на сім'ї тих загиблих, які добровільно забезпечували проведення АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram