ГоловнаПолітика

Рада проголосувала за розширення повноважень Рахункової палати

Ухвалений законопроект дозволить Україні отримати 800 млн доларів

Рада проголосувала за розширення повноважень Рахункової палати
Фото: podrobnosti.ua

Верховна Рада ухвалила законопроект №2515, який надає Рахунковій палаті право контролю за надходженням коштів до державного бюджету України.

Восени 2013 року попередне скликання парламенту прописало це право у Конституції. 21 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за повернення до Конституції України у редакції 2004 року. Однак за цією Конституцією РП також мала повноваження з контролю за надходженням коштів до держбюджету України та їхнім використанням, тому конституційний статус, функції та повноваження Рахункової палати залишилися без змін.

Нинішній законопроект прописує право з контролю за надходженнями не тільки в Конституції, а й у законі "Про Рахункову палату". За це проголосували 263 депутати Верховної Ради.

Як сказано у пояснювальній записці, відповідні зміни дадуть можливість Україні отримати кредитну допомогу від Світового банку в сумі 500 млн доларів і уряду Японії в сумі 300 млн доларів, і забезпечать право суспільства на отримання об'єктивної інформації з приводу повноти та своєчасності надходження коштів до держбюджету.

Нагадаємо, закріплення за Рахунковою палатою функцій контролю наповнення бюджету є однією з вимог для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram